Secretele retragerii lui Florin Cîțu din funcția de premier. Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte de anunț

Secretele retragerii lui Florin Cîțu din funcția de premier. Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte de anunț
Secretele retragerii lui Florin Cîțu din funcția de premier. Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte de anunț

Criză politică, jocuri de culise și foarte multe întrebări au apărut odată cu decizia premierului desemnat, Florin Cîțu de a-și depune, în această după-amiază, mandatul, și totul s-a bazat pe dorința actualului premier interimar de a se ajunge la alegeri anticipate.

Secretele retragerii lui Florin Cîțu din funcția de premier

Conform celor de la adevărul.ro decizia de depunere a mandatului a venit cu câteva ore înainte de ședința celor două camere în Parlamentul României, dar parcă totul era prevestit de zvonurile ce au circulat în mediul politic românesc. Acum acele zvonuri încep să prindă un contur al realității și al orgoliului unui număr de politicieni care au jucat pe cartea anticipatelor. Personajele sunt Ludovic Orban, Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, după cum spun zvonurile, și, nu în cele din urmă, Florin Cîțu. Analiștii politicii românești vorbeau în aceste zile de un ”legământ” făcut de Iohannis, Orban și Ciolacu ca Guvernul Cîţu să nu treacă de Parlament şi, prin urmare, să se ajungă la anticipate.

Secretele retragerii lui Florin Cîțu din funcția de premier. Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte de anunț
Secretele retragerii lui Florin Cîțu din funcția de premier. Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte de anunț

Numai că Marcel Ciolacu nu a reuşit să se impună în faţa propriului partid, deoarece, în această dimineaţă, parlamentarii PSD i-au cerut şefului interimar al PSD să voteze Guvernul PNL, pe fondul crizei Coronavirus şi a deciziei CCR, care a îngropat alegerile anticipate. Cu o seară înainte, parcă premonitoriu, Florin Roman şi Victor Paul Dobre, deputați PNL, i-au spus premierului Ludovic Orban că Florin Cîţu va avea cvorumul necesar din Parlament pentru a trece la o guvernare coerenă și directă, iar o parte dintre senatorii şi deputaţii PSD le-au transmis miercuri liberalilor că ei vor veni în plen şi vor vota pentru Cîţu, indiferent ce decizie va lua Marcel Ciolacu, susţin sursele citate.

Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte de anunț

Zarurile erau aruncate iar Orban a pus presiune pe premierul desemnat, Florin Cîțu, de a se retrage, încă sperând că miza alegerilor anticipate mai stă în picioare, dar adevărul este că nu exista această opțiune, odată ce, repetăm, CCR dăduse decizia care oprea acest demers. Conform celor apropiați de cei doi, Orban și Cîțu, a existat un moment de tensiune atunci când Florin Cîţu a refuzat să-şi depună mandatul, pe motiv că decizia ar afecta imaginea PNL, însă Orban l-a presat, spunându-i că nu mai are niciun viitor politic dacă se încăpăţânează să fie premier. După ce Liviu Dragnea şi-a dat jos propriul guvern (Grindeanu) prin moţiune de cenzură, Ludovic Orban, liderul PNL, a blocat instalarea unui premier liberal.  La discuţia de la Palatul Victoria a mai participat şi vicepremierul Raluca Turcan. Declarația lui Florin Cîțu, publicată pe contul său de facebook, din păcate, printre rânduri, spune mai multe despre situația creată decât orice altă analiză politică făcută de specialiști, aceasta concluzionându-se cu:

„Sunt un om de partid şi înţeleg să fiu alături de partid şi de Preşedintele lui în momentele dificile”, a scris pe Facebook Florin Cîţu.

După ce Florin Cîțu și-a depus mandatul, Călin Popescu Tăriceanu l-a acuzat pe Klaus Iohannis că face propuneri de premier „în bătaie de joc”. Liderul ALDE spune că cel mai probabil Klaus Iohannis va face acum alte consultări pentru desemnarea unui nou premier.

„Cea mai neverosimilă situaţie cu care mă întâlnesc de 30 de ani. Este literalmente o desconsiderare a instituţiei Parlamentului, este o bătaie de joc la adresa Parlamentului, dar, până la urmă, ce este mai grav este că e o bătaie de joc la adresa tuturor românilor. Premierul desemnat a făcut un fel de simulare de consultări, miniştrii au venit în Parlament, comisiile s-au reunit, au fost audiaţi miniştrii, şi, în momentul în care trebuia să vină la votul de învestire dă bir cu fugiţii. Acum consultările au devenit un fel de lait motiv. Ne ducem la consultări degeaba, ca să vină iar cu o propunere în batjocură”, a declarat Tăriceanu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI