Centura de siguranță este un dispozitiv realizat, de obicei, din material rezistent și durabil, care asigură pasagerilor siguranța cât timp se află în trafic. Știai, însă, că utilitatea sa trece dincolo de acest aspect? Playtech Știri îți prezintă secretele pe care le ascunde centura de siguranță a mașinii. E foarte posibil să nu fi știut nimic despre ele până acum.
Încă dinainte de a deveni șoferi, suntem învățați despre importanța pe care o are centura de la mașină. Aceasta reprezintă un un dispozitiv conceput pentru a menține pasagerii dintr-un vehicul în siguranță, în cazul unei coliziuni sau al opririi bruște a autoturismului. De-a lungul anilor, centura de siguranță a salvat milioane de vieți.
În caz de accident, centura de siguranță poate să prevină impactul pasagerilor cu bordul, volanul sau parbrizul mașinii. Totodată, ajută și la distribuirea forței impactului pe corp, reducând astfel probabilitatea de a te confrunta cu răni grave.
Purtarea centurii de siguranță poate reduce semnificativ riscul de deces și/sau rănire gravă, în cazul unui accident. Este o modalitate simplă și eficientă de a te proteja pe tine, precum și pe pasagerii din mașină, în timpul unei deplasări scurte sau lungi. Este important să porți centura de siguranță în mod corespunzător, cu partea inferioară pe poală, fixată peste șolduri, și partea diagonală peste piept și peste umăr.
Cu toții știm la ce se folosește centura de siguranță de la mașină. Cel puțin, în mod tradițional. Foarte mulți șoferi nu cunosc secretele pe care le ascunde acest dispozitiv. Utilitatea sa poate trece dincolo de siguranța pasagerilor din autoturism. Playtech Știri îți prezintă câteva trucuri pe care le poți face cu centura de siguranță.
Un prim secret mai puțin cunoscut despre centura de siguranță este că te poate ajuta să muți autoturismul când nu ai pe nimeni în preajmă. Dacă rămâi în mijlocul drumului și nu poți muta mașina, nu dispera. Tot ce trebuie să faci este să tragi centura de siguranță cât de mult posibil, închizi ușa, pui centura pe umeri, iar mâna dreaptă o folosești pentru a manevra volanul autoturismului.
Dacă vrei să cumperi o mașină, este bine să verifici starea ei și apelând la centura de siguranță. Nu te-ai gândit niciodată la asta, nu-i așa? Trage centura de siguranță până când ajungi la ceea ce mecanicii numesc „coada de inspecție”, adică până la capătul său. Dacă vezi pe ea mucegai sau nisip, s-ar putea să nu fie o mașină foarte bine îngrijită, astfel încât se recomandă să o analizezi de mai mult ori înainte de a o achiziționa.
Un alt detaliu de care ar trebui să ții cont când vrei să cumperi o mașină are legătură tot cu centura de siguranță. De această dată, analizează cu atenție datele trecute pe ea. Verifică data de producție de pe centura de siguranță, apoi deschide ușa pasagerului și compar-o cu data de producție de pe plăcuța de identificare a autoturismului. Dacă prezintă informații diferite față de cele de pe centură, e foarte posibil să fi fost accidentată.
Mai există un truc pe care îl poți aplica, dacă ai rămas în mașină și ești în condiții de nesiguranță. În cazul în care este absolut necesar să ieși din mașină și nu știi cum să spargi geamul, îți explicăm noi. Ia catarama de la centura de siguranță și lovește marginea de jos a geamului din dreapta ta. Astfel, îl poți crăpa ușor și, în cele din urmă, poate fi spart.