Secretele CNP-ului în România. Ce oameni primesc prima cifră 7 sau 8, de fapt

Secretele CNP-ului în România. Ce oameni primesc prima cifră 7 sau 8, de fapt
Ce înseamnă cifrele din CNP-ul tău

Codul Numeric Personal este extrem de folosit în zilele noastre, fie că vorbim despre relația cu autoritățile sau despre tranzacții bancare. Acest număr este mai mereu solicitat, dar nu mulți oameni știu ce secrete ascunde.

S-a aflat! Ce persoane primesc prima cifră 7 sau 8 în CNP

Codul Numeric Personal rămâne același toată viața, așa că multe persoane încearcă să îl rețină pentru a nu mai căuta buletinul atunci când acesta este cerut. El ajută la identificarea tuturor, chiar dacă domiciliul, adresa, ba chiar și sexul, se schimbă.

Totuși, nu mulți știu ce reprezintă cifrele din care este compus Codul Numeric Personal. Prima cifră are legătură cu perioada în care o persoană s-a născut, dar și cu sexul. Bărbații care au venit pe lume între 1 ianuarie 1900 și 31 decembrie 1999 au primit 1 pentru prima cifră din CNP.

Secretele din CNP. Ce trebuie să știe toată lumea

Între timp, femeile au cifra 2. Cifrele 3 și 4 le revin bărbaților și reprezentantelor sexului frumos care s-au născut între 1 ianuarie 1800 și 31 decembrie 1899, iar cifrele 5 și 6 sunt pentru bărbații și femeile care s-au născut între 1 ianuarie 2000 și 31 decembrie 2099.

Mai mult, cifrele 7 și 8 sunt desemnate persoanelor străine rezidente în România, cifra 7 fiind primită de bărbați, în timp ce 8 este cifra destinată femeilor, potrivit Impact.ro. Apoi, următoarele două cifre pe care le regăsim în CNP reprezintă ultimele două cifre din anul nașterii.

Un bărbat născut în anul 1990 are, spre exemplu, primele cifre 190. Apoi, luna nașterii este reprezentată de următoarele două cifre, urmând ca ziua nașterii să fie marcată de cele care urmează. Pentru zilele de naștere de la 1 la 9 se adaugă 0 înaintea datei.

Cum se calculează ultima cifră din CNP

De asemenea, numărul județului sau sectorului în care s-a născut o persoană reprezintă următoarele două cifre. Fiecare județ din țară are desemnat un număr de la 01 la 52, fiind incluse și cele 6 sectoare din Capitală.

Apoi, urmează 3 cifre din intervalul 001-999. Acesta se împart birourilor de Evidență a Populației pe județe. Astfel, fiecare persoană primește un număr diferit. În cele din urmă, ultima cifră este una de control, care are o relație cu toate celelalte cifre din Codul Numeric Personal.

Ultima cifră se obține printr-un calcul simplu. Fiecare cifră din CNP este înmulțită cu cifra de pe aceeași poziție din numărul 279146358279, iar, după ce rezultatele sunt însumate, numărul obținut se împarte cu rest la 11. Dacă se obține 10, atunci cifra de control este 0, altfel cifra de control este egală cu restul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI