Se vor plăti consultațiile la medicul de familie. Cât va fi taxa pentru români, se întâmplă de la 1 februarie 2024
Anul 2024 a început cu grevele medicilor de familie, nemulțumiți de plafonul sumelor acordate de CNAS, iar rezultatul final al acestor situații este că se vor plăti consultațiile la medicul de familie. Citește mai departe și află cât va fi taxa pentru români de la 1 februarie 2024.
Grevele medicilor de familie și reacția CNAS
La finalul anului trecut, ca urmare a stabilirii bugetului pentru anul 2024, CNAS anunța că va reduce bugetul alocat medicilor de familie și a specialiștilor din ambulatoriu. Ca urmare a acestei situații, în prima parte a acestei luni din 2024 medicii de familie au intrat în grevă, amenințând sistarea tuturor consultațiilor.
Decizia de a micșora bugetele, în condițiile în care medicii de familie aveau alocat 35 de lei pe consultație, și fiind limitați la cel cel mult 20 de consultații pe lună, i-au determinat pe aceștia să intre în grevă.
Vezi despre: Ce salariu câștigă în România un medic în funcție de competențe. Banii încasați și de medicii de familie
CNAS a redus cu 30% finanțările pentru ambulatoriului de specialitate și a medicinei de familie
Grevele au fost declanșate la nivel național, în marile orașe, iar reprezentanții patronatelor au acuzat faptul că „Reducerea cu aproximativ 30% a finanțării ambulatoriului de specialitate și a medicinei de familie, coroborat cu creșterile de fiscalitate menite să acopere lipsa de eficiență a altor sectoare economice se traduc într-o reducere la jumătate a veniturilor medicilor din aceste domenii de activitate.”, conform unui comuniocat emis de FNPMF.
„Negocierile cu CNAS de joi, 18.01.2024, reprezintă un armistițiu temporar, nu o rezolvare. Este imperios necesar să se găsească soluții de finanțare acum, nu după această dată. Se impune finanțarea corectă a segmentului prespital, adică a medicinei de familie și a celei de ambulatoriu.
Ne manifestăm deschiderea de a colabora, a identifica disfuncționalitățile din sistem și de a găsi soluții. Pacienții din România au nevoie de acces la TOATE segmentele de îngrijire, în funcție de nevoile lor, nu poate fi gândit un sistem sanitar funcțional fără o bază solidă: medicina de familie și ambulatoriul de specialitate.”, se mai arată în același comunicat.
Află și: Ce servicii acordă medicii de familie la domiciliu
Patronatele anunță că se vor plăti consultațiile la medicul de familie
Ca urmare a eșuării negocierilor din 18 ianuarie, precum și a declarațiilor reprezentanților CNAS că nu se vor majora bugetele, toate patronatele din medicina de familie au decis să stabilească noi criterii de activitate, asta însemnând, de fapt, că se vor plăti consultațiile la medicul de familie, începând cu data de 1 februarie a.c. Decizia a venit după ce CNAS publica pe site-ul instituției decizia de a menține valorile puctelor neschimbate până la data de 30 iunie 2024, după cum urmează:
- Pentru punctul per capita : 12 lei;
- Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară: 8 lei;
- Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate: 4,5 lei;
- Suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi: 6000 lei.
Așa se face că, începând cu data de 1 februarie 2024, se vor plăti consultațiile la medicul de familie, cel puțin așa au anunțat reprezentanții Asociației și Patronatului Medicilor de Familie din Cluj, specificând că consultațiile nu vor mai fi gratuite de la această dată.
Vezi și: Decizie importantă pentru medicii de familie. Ce se întâmplă cu banii pentru impozite
Medicii din Cluj anunță cât va fi taxa pentru români, de la 1 februarie 2024
Deși decizia este pentru moment una la nivel local, fără un anunț asemănător din partea patronatului medicilor de familie din alte mari orașe și din Capitală, clujenii vor plăti de la 1 februarie 2024 vor plăti până la 40 de lei pentru o simplă consultație, sau chiar pentru emiterea unei rețete, iar în cazul specialiștilor din ambulatoriu, românii ar putea plâti până la 50 de lei, existând toate șansele ca în cazul unor investigații mai ample, sumele să ajugă la câteva sute de lei.
Deși decizia de micșorare a bugetelor aparține instituției CNAS și nu ministerului de resort, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a avut un mesaj pentru medicii greviști, încă din 15 ianuarie, acesta declarând atunci: „Mesajul pentru ei este să participe cu bună credinţă la negocierile organizate de Casa naţională de asigurări de sănătate, pentru găsirea unei soluţii care să permită finanţarea corespunzătoare a activităţilor medicale pe care dânşii le desfăşoară.”
Din păcate, negocierile nu au dus la o soluție, astfel că există toate șansele ca ceea ce se va întâmpa la Cluj, din 1 feruarie, să se întâmple în toată țara, asta dacă CNAS nu va lua decizia de a modifica bugetele medicilor de familie și a specialiștilor din ambulatoriu.