Se știu urnele pentru tragerea la sorți a preliminariilor EURO 2024. Cum ar arăta o grupă „accesibilă” pentru naționala României, dar și varianta de „coșmar”

Se știu urnele pentru tragerea la sorți a preliminariilor EURO 2024. Cum ar arăta o grupă „accesibilă” pentru naționala României, dar și varianta de „coșmar”

Naționala României a terminat pe ultimul loc grupa din Liga Națiunilor și se va afla în urna a treia la tragerea la sorți a preliminariilor EURO 2024, eveniment programat la Frankfurt pe 9 octombrie. După partidele de marți se știu componența tuturor urnelor. Cum ar arăta o grupă accesibilă pentru naționala lui Edi Iordănescu? Dar una de coșmar?

Urnele pentru tragerea la sorți a preliminariilor EURO 2024

După meciurile de marți au fost definitivate urnele pentru tragerea la sorți preliminariilor EURO 2024, care este programată pe 9 octombrie. În avionul de Frankfurt se va afla și selecționerul Edi Iordănescu, reconfirmat în funcție după dezastrul din Liga Națiunilor. Naționala României a terminat pe ultimul loc în grupă și se va afla în urna a treia.

Câștigătoarele celor patru grupe din Liga A, Croația, Spania, Italia și Olanda, vor face parte dintr-o urnă specială, numită „UNL”- UEFA Nations League- și vor fi repartizate în grupe de cinci echipe în preliminariile EURO, pentru a putea juca semifinalele Ligii Națiunilor în iunie.

Cum arată urnele pentru tragerea la sorți:

Urna UNL: Olanda, Croația, Spania, Italia

Urna 1: Danemarca, Portugalia, Belgia, Ungaria, Elveția, Polonia

Urna 2: Franța, Austria, Cehia, Anglia, Țara Galilor, Israel, Bosnia, Serbia, Scoția, Finlanda

Urna 3: Ucraina, Islanda, Norvegia, Slovenia, Irlanda, Albania, Muntenegru, România, Suedia, Armenia

Urna 4: Georgia, Grecia, Turcia, Kazahstan, Luxemburg, Azerbaidjan, Kosovo, Bulgaria, Insulele Feroe, Macedonia de Nord

Urna 5: Slovacia, Irlanda de Nord, Cipru, Belarus, Lituania, Gibraltar, Estonia, Letonia, Moldova, Malta
Urna 6: Andorra, San Marino, Liechtenstein

În urne se află 53 dintre cele 55 de naționale afiliate, pentru că Germania este deja calificată din postura de țară gazdă. Rusia a fost exclusă ca urmare a războiului declanșat în Ucraina.

Cum arată grupa „accesibilă” și varianta de „coșmar” pentru România

Dacă ne raportăm la ultimele rezultate, orice grupă pare foarte dificilă pentru naționala României. Am făcut un mic exercițiu și am imaginat cum ar arăta două variante de grupe din care să facă parte reprezentativa lui Edi Iordănescu.

Grupa accesibilă pentru România:

Polonia
Israel
România
Insulele Feroe
Gibraltar
Liechtenstein

Grupa „de coșmar” pentru România:

Spania
Franța
România
Turcia
Slovacia

Când se joacă meciurile din preliminariile EURO 2024
Etapa 1: 23 – 25 martie 2023
Etapa 2: 26 – 28 martie 2023
Etapa 3: 16 – 17 iunie 2023
Etapa 4: 19 – 20 iunie 2023
Etapa 5: 7 – 9 septembrie 2023
Etapa 6: 10 – 12 septembrie 2023
Etapa 7: 12 – 14 octombrie 2023
Etapa 8: 15 – 17 octombrie 2023
Etapa 9: 16 – 18 octombrie 2023
Etapa 10: 19 – 21 noiembrie 2023

La turneul final din Germania se vor califica direct primele două clasate din fiecare grupă. Asta înseamnă 20 de echipe cărora li se adaugă țară gazdă, Germania. Celelalte trei formații participante vor fi stabilite în urma unor baraje disputate de 12 echipe, calificate pe baza rezultatelor din Liga Națiunilor.