Se spune sau nu La mulți ani pe 15 august? Ce părere au preoții

Se spune sau nu La mulți ani pe 15 august? Ce părere au preoții
Se spune sau nu La multi ani pe 15 august?

Se spune sau nu La mulți ani pe 15 august? De Sfânta Maria Mare, sărbătoare care se ține pe 15 august, foarte mulți dintre români au această mare dilemă. Se ajunge în situația în care îi urezi unui Marian La mulți ani! și el spune: nu, acum. Ce părere au preoții despre această problemă?

Urezi sau nu La mulți ani! cunoscuților pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului. Ce spune biserica

Se spune sau nu La mulți ani pe 15 august? Aceasta este întrebarea ce stă pe buzele multor români de Sfânta Maria, care se sărbătorește pe data de 15 august.

Românii nu știu dacă se spune La mulți ani! cunoscuților care poartă acest nume pe 15 august sau pe 8 septembrie, atunci când se sărbătorește Sfânta Maria Mică.

Maica Domnului nu a murit, a trecut la viata vesnica, spus preotii
Maica Domnului nu a murit, a trecut la viata vesnica, spus preotii

Se spune sau nu La mulți ani pe 15 august?

Pornind de la faptul că este vorba despre faptul că pe 15 august este Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria, unii susțin că este mare păcat dacă spui La mulți ani celor care poartă numele Sfintei Fecioare.

Alți români spun că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, adică pe 15 august, se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.

Se spune sau nu La mulți ani pe 15 august? Ce spune Biserica

Biserica și preoții ei, însă, nu consideră greșit să spui La mulți ani! cu ocazia acestei sărbători, fiind considerată o sărbătoare plină de bucurie. Moartea Maicii Domnului, sărbătorită la 15 august, este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”.

Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci trebuie să fie una plină de bucurie, scrie creștinortodox.ro.

Îngerii au dus-o pe Maica Domnului la ceruri

De asemenea, conform credinței Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domunului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine după moarte și nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost dusă, cu trup cu tot la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri.

Însă, spre deosebire de Mântuitor, ea a fost dusă la ceruri de Îngeri, nu prin puterea ei, așa cum a procedat Mântuitorul. Și de acolo se roagă întodeauna pentru noi.

Preotii au spus ca se spune La multi ani de Adormirea Maicii Domnului
Preotii au spus ca se spune La multi ani de Adormirea Maicii Domnului

 Ce spun preoții

„Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre adormire, o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii. Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună La mulți ani!, având în vedere că vorbim despre o înmormântare. Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viața cea veșnică și nu cea ce pune accentul pe moarte. La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea:  Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții. Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem La mulți ani ”, a spus părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

În calendarul popular, de Sântă Maria Mare se marchează trecerea de la vară la toamnă, iar marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei. Nu în ultimul rând, pe 15 august este onomastica a 2,2 milioane de români.