A trecut Crăciunul, așa că mulți credincioși se întreabă dacă se spală sau nu pe 28 decembrie? Pentru cei care nu știu, în această zi se sărbătoresc Sfinţii 20.000 de Mucenici arşi în Nicomidia, în timpul persecuției creștinilor de către împăratul Maximilian. În amintirea lor, sărbătoarea este trecută în calendarul creștin ortodox fără cruce. Așadar, se pot spăla rufe sau nu în această zi?
Când se poate spăla între Crăciun și Revelion? Pentru că suntem în 28 decembrie 2023, gospodinele sunt foarte curioase să afle dacă pot spăla în această zi. Primele zile de Crăciun au trecut și multă lume se întreabă când poate spăla rufele murdare la mașina de spălat. Calendarul ortodox ne precizează că aceste obiceiuri nu pot avea loc în zilele cu cruce roșie, indiferent de luna în care ne aflăm.
Totuși, pe 28 decembrie 2023, este o sărbătoare de care puţini credincioşi ştiu. Mai exact, sunt pomeniți Sfinţii 20.000 de Mucenici arşi în Nicomidia. Aceștia nu sunt trecuți în calendarul ortodox alături de o cruce roșie sau neagră, motiv pentru care românii pot face treburi prin casă și gospodărie, implicit să spele haine. Conform calendarului ortodox, această sărbătoare îi pomenește pe sfinții ce și-au dat viața pentru credința lor pentru Dumnezeu.
Se spune că Sfinţii 20.000 de Mucenici arşi în Nicomidia au fost uciși în anul 287, în perioada în care domnea împăratul Maximilian. El le-a cerut să se lepede de credința în Dumnezeu pentru a se închina idolilor. Au refuzat orice din partea lui, mărturisind că nu îi vor face să renunțe la ceea ce cred în sufletul lor.
Ulterior, Sfinţii 20.000 de Mucenici din Nicomidia au decis să se strângă în biserică, închizând ușile în urma lor pentru a se ruga puternic la Dumnezeu. Ostașii împăratului Maximilian au avut ordin să înconjoare întreaga biserică cu lemne uscate, urmând să le dea foc și să nu lase niciun creștin să iasă din biserică pentru a arde de vii.
Înainte ca gărzile să pătrundă în lăcașul de cult, împăratul Maximilian a intrat în biserică pentru a le spune să renunțe la credința lor, astfel vor fi arși. În cele din urmă au fost uciși, pentru că au refuzat să se lepede de Dumnezeu.
„Mulţime numeroasă a cinstiţilor mucenici, ştergeţi mulţimea multelor mele păcate, cu mijlocirea voastră şi daţi-mi cuvânt să laud sfântă prăznuirea voastră. Luminători prealuminaţi ai Bisericii, bunilor biruitori mucenici, care aţi slăvit pe Hristos întru mădularele voastre, fiţi acum măriţi întru pomenirea voastră cea purtătoare de lumină. Credinţa cea Dumnezeiască a purtătorilor de biruinţă a pierdut tiranicapăgânătate a celor necredincioşi şi a stricat cu har, din temelie, vicleana împotrivire a demonilor. Mărturisind, mucenicilor, pe Atotputernicul Dumnezeu, Care a luat Trup şi moartea a pierdut, cu moarte v-aţi omorât, luând viaţă fără de sfârşit.
Lăudămu-te, Prealăudată şi Preabinecuvântată, că ai născut cu Trup pe Dumnezeu Cel Prealăudat, Care a mărit pe purtătorii de biruinţă şi pe vrăjmaşul l-a biruit. Foarte frumos fiind înfierbântaţi de dragostea lui Hristos, prealăudaţilor, de focul aprins nicidecum nu v-aţi îngrozit, ci într-însul săvârşindu-vă, împreună v-aţi preamărit. Cu glas viu propovăduind pe Dumnezeu, nu s-au înspăimântat de îngrozirile celor fără de Dumnezeu; ci, prealăudaţii ostaşi ai lui Hristos, săvârşindu-se, au strigat într-un cuget cuvintele tinerilor din Babilon.
Nu ne temem de focul care este rob ca şi noi, strigau vitejii laolaltă, ci cu sufletul vesel murim pentru Tine, Mântuitorule, Care ai murit şi moartea ai nimicit. Dumnezeu ca să îndumnezeiască omenirea S-a făcut Om din tine, Fecioară Preacurată, mai presus de cuvânt şi de cuget. Pentru aceasta cu un glas te fericim pe tine, credincioşii. Amin”
Citește și: De ce să pui sare în colţurile casei înainte de Crăciun. Trucul minunat din străbuni
Mulți credincioși obișnuiesc ca în anumite zile de sărbătoare să nu spele, să nu calce sau să nu aspire. Aceste obiceiuri vin din dorința de a nu păcătui sau de nu-l supăra pe Dumnezeu. Tradițiile sunt transmise din moși strămoși.
Preoții consideră că în zilele de sărbătoare, credincioșii trebuie să meargă la biserică şi să se roage. În plus, în aceste zile credincioșii trebuie să dea dovadă de milostenie, să aibă grijă de cei bolnavi şi de cei aflați în nevoie.
Potrivit teologilor, în zilele de sărbătoare credincioșii trebuie să încerce să nu lucreze, decât cu excepția lcururilor abosolut necesar și dau ca exemplu gătitul, hrănirea copiilor sau a animalelor.