Creștinii ortodocși români sărbătoresc astăzi, pe 27 decembrie, Sfântul Ștefan, în a treia zi de Crăciun. Ce să nu faci în a treia zi de Crăciun? Sfântul Ștefan, unul dintre ucenicii lui Isus și primul martir al Bisericii, este considerat a ajuta pe cei bolnavi și pe cei implicați în chestiuni de justiție. De asemenea, în această zi, se spune că cei care fac rânduiala trebuie să își ispășească neajunsurile.
O veche tradiție românească spune că în ziua Sfântului Ștefan este benefic să aduci în casă icoana cu chipul acestui sfânt, deoarece el este considerat a fi un ajutor în fața problemelor de sănătate ale creștinilor.
Citește și: Legenda uitată a lui Moș Crăciun: de la om viclean la cel mai bun
O altă tradiție spune că este bine să oferi icoana Sfântului Ștefan sau o lumânare nouă aprinsă pentru sănătatea rudelor bolnave și pentru prosperitatea gospodăriei.
În această zi, bisericile oficiază slujbe pentru cei care au murit în circumstanțe dramatice, iar mâncare este împărțită celor care poartă numele Sfântului Ștefan.
În unele zone din Muntenia, de exemplu, gospodinele pregătesc „pâinicile lui Ștefan”, niște turte rotunde. Acestea sunt unse cu miere și, după ce sunt sfințite de preot, sunt împărțite copiilor săraci. Aceste prăjituri mici amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ștefan.
În a treia zi de Crăciun, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, martirul care și-a dat viața pentru credința sa, fiind ucis cu pietre.
Fiind o sărbătoare importantă, în această zi există câteva lucruri care nu se fac. Este interzis orice fel de muncă în casă, femeile fiind sfătuite să evite spălatul rufelor, călcatul, coaserea sau alte activități casnice, iar bărbații sunt îndemnați să se abțină de la muncă.
O credință populară susține că cei care încalcă această interdicție vor atrage asupra lor ghinion și pagube financiare în anul următor.
În această zi, se conturează și o superstiție care avertizează împotriva conflictelor. Se spune că oamenii nu ar trebui să se certe cu cei din jur în a treia zi de Crăciun, deoarece cuvintele rele sau certurile în această zi pot prevesti neînțelegeri familiale pe tot parcursul anului ce urmează.
27 decembrie este o zi a împăcărilor și oamenii care își cer iertare și se împacă cu cei cărora le-au greșit sau cu cei care le-au greșit vor avea un an armonios.
De asemenea, în această zi, o veche superstiție sfătuiește să se evite drumețiile montane sau excursiile în zone izolate, considerându-se că astfel de activități pot aduce ghinion sau situații nedorite.