Pentru români, data de 20 decembrie are o dublă semnificație. În tradiția populară este o sărbătoare de sacrificiu, ce poartă denumirea de Ignat. Biserica Ortodoxă îl sărbătorește în această zi pe Sfântul Ignatie Teoforul. Se spală rufe de Ignat? Află în rândurile de mai jos care sunt tradițiile și superstițiile pe care trebuie să le respecți.
Data de 20 decembrie are o semnificație dublă aparte pentru români. Pe de o parte, se sărbătorește Ignatul, o sărbătoare de sacrificiu. Am putea spune că reprezintă un ritual al morții și renașterii. Gospodarii obișnuiesc să taie porcul în această zi, păstrând astfel obiceiul străvechi. Pe de altă parte, credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Ignatie Teoforul.
Ziua de Ignat este marcată de tradiții și superstiții ce sunt asociate cu norocul și prosperitatea în anul ce urmează. Astfel, pentru a ține departe ghinionul, anumite activități sunt interzise. Întreaga activitate a românilor trebuie să se concentreze, în această zi, pe tăierea porcului și gătirea de produse din carnea animalului sacrificat.
Astfel, tot ce se desfășoară în afara activității în cauză este interzis. Prin urmare, gospodinele nu au voie să spele rufe de Ignat. Nu este permisă nici călcarea articolelor vestimentare. Este, de asemenea, interzis să mături în curte sau în locuință.
Așa cum am precizat mai sus, tot pe 20 decembrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Ignatie Teoforul. Mucenicul a trecut la cele veșnice în perioada perspecuției creștinilor de pe timpul împăratului Traian.
Numele său înseamnă „purtătorul de Dumnezeu”, dar și „cel purtat de Dumnezeu”. Tocmai de aceea, există două teorii cu privire la Sfântul Ignatie Teoforul. Unii spun că acesta a fost numit de creștinii care trăiau pe vremea sa drept „purtător de Dumnezeu” pentru că avea parte de foarte mult har.
Alte voci spun, însă, că Sfântul Ignatie Teoforul l-a prins de mână pe Iisus Hristos, l-a luat în brațe și a zis: „De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împărăția cerurilor”/ „Cel ce va primi pe un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primește”. În urma întâmplării cu pricina, Sfântul Ignatie Teoforul a fost numit „cel purtat de Dumnezeu”.
De sărbătoarea Ignatului, românii respectă mai multe obiceiuri. Se spune că, în ajunul Ignatului, se fierbe grâu și se tămâiază de către bărbatul care locuiește în casă. Din grâul binecuvântat, gospodinele prepară diverse mâncăruri, care trebuie împărțite la toți membrii familiei pentru a avea noroc și armonie.
În unele regiuni din România, bărbatul casei ia sângele scurs de la porcul sacrificat și desenează câte o cruce pe fruntea copiilor. Astfel, se spune că aceștia vor crește sănătoși, iar bolile vor sta departe de ei.
Se spune că, de sărbătoarea Ignatului, e bine să te uiți la sângele porcului, fiindcă vei fi ferit de boli. Dacă nu ai porc, pentru a respecta tradiția, se recomandă tăierea unei găini. Dacă, totuși, tai porcul, ai grijă cum îl duci în casă. Mai întâi, trebuie dusă căpăţâna porcului cu râtul înainte. În acest fel, treburile îți vor merge bine în gospodărie.