19 dec. 2022 | 14:10

Ce nu este bine să faci de Ignat 2022. Tradiția pe care să nu o încalci sub nicio formă

Diverse
Ce nu este bine să faci de Ignat 2022. Tradiția pe care să nu o încalci sub nicio formă
Superstițiile de Ignat! Ce nu este bine să faci

Superstițiile de Ignat! O tradiție bine cunoscută la noi este tăierea porcului, sau Ignatul. În unele zone, porcul se taie în ziua de Ignat, respectiv pe 20 decembrie. Se spune că porcul care nu a fost tăiat până în acea zi nu se mai îngrașă, pentru că și-a văzut cuțitul. Conform tradițiilor, fiecare familie de gospodari trebuie să taie porcul de Crăciun. Dar, în același timp, tot conform tradițiilor, bătrânii spun ce nu este bine să faci de Ignat 2022. Aceștia spun că este tradiția pe care să nu o încalci sub nicio formă.

Tradții și obiceiuri românești. Tăierea porcului de Crăciun, sau ziua de Ignat

De-a lungul secolelor s-a împământenit această tradiție a Ignatului în mai toate zonele țării. Ziua de Ignat este un obicei în care, în mod tradițional, se sacrifică porcul din gospodărie. În trecut, acest obicei era un sacrificiu religios, în zilele noastre este mai mult un obicei laic.

Premergător Crăciunului, pe data de 20 decembrie, românii, mai ales la țară, se pregătesc de tăierea porcului. Conform tradiției, doar bărbații erau cei care făceau acest sacrificiu. Astăzi, deși se mai păstrează tradția tăierii porcului, participă mai toată familia.

A devenit un moment al anului în care familie și rudele se strâng în jurul focului, asistă la sacrificarea animalului, și beau țuică fiartă. Mult timp a fost considerat un obicei arhaic, dar astăzi a devenit un lait motiv pentru reunirea familiilor.

Dar, cum orice tradiție sau obicei are și câteva lucruri pe care nu este bine să le faci, nici Ignatul nu face diferență. Bătrânii spun că în perioada de Ignat există o tradiție pe care să nu o încalci sub nicio formă.

Superstițiile de Ignat! Ce nu este bine să faci

Zona populară românească, plină de obiceiuri și tradiții, are și superstițiile sale. Printre acestea se numără și superstițiile de Ignat, despre care bătrânii spun că este bine să ținem cont. În cultura populară se vorbește de o tradiție pe care să nu o încalci sub nicio formă.

Așa că, hai să vedem ce nu este bine să faci de Ignat 2022. Ritualul sacrificării acestui animal face parte din practica vechilor popoare de a sacrifica anumite animale, mai ales în perioadele de trece între anotimpuri, sau chiar între ani. Cu toate astea, în credința populară românescă există câteva superstiții, referitoare la perioada de Ignat, după cum urmează:

  • În noaptea de Ignat porcii visează dacă vor fi sau nu tăiaţi;
  • Vechii daci sacrificau porcul în semn pentru a veni în ajutorul Soarelui, în lupta cu Întunericul;
  • Porcii se sacrifică de Ignat, dar în unele zone, porcul se taie chiar în ajunul Crăciunului;

Practica de Ignat, sau tăierea porcului, pe teritoriul româniei îşi are rădăcinile în tradiţiile antichităţii romane, sau cel puțin așa spun cei care au cercetat vechile tradiții și obiceiuri.

Parteneri
Cuplu surpriză în showbiz. Cu cine l-a înlocuit Naomi Hedman pe Florin Ristei
Redactia.ro
De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie într-un restaurant. Detaliul neașteptat dezvăluit de o angajată
Click.ro
Care sunt cele două țări NATO pe care Putin le-ar ataca în cel mai negru scenariu al generalilor americani
Digi24
Adelina Pestrițu și-a arătat BUSTUL pe Internet. Imagini INCENDIARE cu bruneta!
Vocea.biz
'Actorul vostru, diavolul realității mele'. Un cunoscut actor e acuzat că și-ar fi bătut soția!
Unica.ro
Un cunoscut actor român, acuzat că și-ar fi snopit în bătaie soția. Scene incredibile
EVZ.ro
EXCLUSIV. Raluca Pastramă îl dă în judecată pe Ibrahim, fostul soț, după ce a filmat-o în ipostaze interzise! Imaginile au ajuns și la Pepe. Reacție dură la adresa celor doi bărbați
Spynews
Obligatoriu la ITP. Ce trebuie să primească proprietarii de mașini. Se face dosar penal
Capital.ro
Ce a comentat Mihai Bendeac despre rochia de mireasă, de 80 de euro, a lui Theo Rose: "Femeia asta...". Reacția lui a stârnit internauții
Avantaje
Mai MULȚI BANI la pensie pentru românii cu acest număr de ani lucrați!
Mediaflux
Noul cuplu bombă în showbiz! Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei, și fiul Ozanei Barabancea, Andrew, au o relație! | VIDEO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Babasha se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit: „Pe partea dreaptă a feței am o hemipareză”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro