Superstițiile de Ignat! O tradiție bine cunoscută la noi este tăierea porcului, sau Ignatul. În unele zone, porcul se taie în ziua de Ignat, respectiv pe 20 decembrie. Se spune că porcul care nu a fost tăiat până în acea zi nu se mai îngrașă, pentru că și-a văzut cuțitul. Conform tradițiilor, fiecare familie de gospodari trebuie să taie porcul de Crăciun. Dar, în același timp, tot conform tradițiilor, bătrânii spun ce nu este bine să faci de Ignat 2022. Aceștia spun că este tradiția pe care să nu o încalci sub nicio formă.
De-a lungul secolelor s-a împământenit această tradiție a Ignatului în mai toate zonele țării. Ziua de Ignat este un obicei în care, în mod tradițional, se sacrifică porcul din gospodărie. În trecut, acest obicei era un sacrificiu religios, în zilele noastre este mai mult un obicei laic.
Premergător Crăciunului, pe data de 20 decembrie, românii, mai ales la țară, se pregătesc de tăierea porcului. Conform tradiției, doar bărbații erau cei care făceau acest sacrificiu. Astăzi, deși se mai păstrează tradția tăierii porcului, participă mai toată familia.
A devenit un moment al anului în care familie și rudele se strâng în jurul focului, asistă la sacrificarea animalului, și beau țuică fiartă. Mult timp a fost considerat un obicei arhaic, dar astăzi a devenit un lait motiv pentru reunirea familiilor.
Dar, cum orice tradiție sau obicei are și câteva lucruri pe care nu este bine să le faci, nici Ignatul nu face diferență. Bătrânii spun că în perioada de Ignat există o tradiție pe care să nu o încalci sub nicio formă.
Zona populară românească, plină de obiceiuri și tradiții, are și superstițiile sale. Printre acestea se numără și superstițiile de Ignat, despre care bătrânii spun că este bine să ținem cont. În cultura populară se vorbește de o tradiție pe care să nu o încalci sub nicio formă.
Așa că, hai să vedem ce nu este bine să faci de Ignat 2022. Ritualul sacrificării acestui animal face parte din practica vechilor popoare de a sacrifica anumite animale, mai ales în perioadele de trece între anotimpuri, sau chiar între ani. Cu toate astea, în credința populară românescă există câteva superstiții, referitoare la perioada de Ignat, după cum urmează:
Practica de Ignat, sau tăierea porcului, pe teritoriul româniei îşi are rădăcinile în tradiţiile antichităţii romane, sau cel puțin așa spun cei care au cercetat vechile tradiții și obiceiuri.