Se scumpesc prețurile pentru 900 de medicamente în farmacii. Se întâmplă chiar de la 1 aprilie
Deși ne-ar plăcea să spunem la final că totul a fost o păcăleală, din păcate lucrurile stau exact așa. De la 1 aprilie se scumpesc prețurile pentru 900 de medicamente în farmacii. Citește mai departe și află detaliile.
De la 1 aprilie se scumpesc prețurile pentru 900 de medicamente
În cazul de față vorbim de medicamente care au un risc ridicat de retragere, și care se regăsesc în Canamed, Catalogul Național al Prețurilor Medicamentelor Autorizate de Punere pe Piață în România. Ministrul Alexandru Rafila anunța spre finalul anului trecut o posiblă listă cu medicamentele ieftine care pot ieși din farmaciile din România.
Același Alexandru Rafila a semnat un ordin prin care se stabilesc aceste noi majorări de prețuri pentru medicamente, acesta intrând în vigoare de la data de 1 aprilie. Astfel că, în baza OMS 1.345/2024, publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial, se scumpesc prețurile pentru 900 de medicamente.
În acest context, pentru cei care se ocupă cu distribuția angro a medicamentelor, prețul va crește de la 30 de lei, la un adaos comercial de 1% pe cifra de afaceri și valoarea inițială, 30 de lei, iar aceste majorări se vor aplica la medicamentele cu preț de producător mai mare de 1.500 de lei, așa cum este prevăzut în OMS 482/2024.
Criza din piața medicamentelor din Europa se adâncește și în 2024
Pe lângă explozia prețurilor la consum, un alt efect al situațiilor geo-politice s-au răsfrânt și într-o altă piață, cea a medicamentelor. Conform unui raport recent Europol, se estimează că piața UE a medicamentelor are o valoare minimă de vânzare cu amănuntul de cel puțin 31 de miliarde de euro, în scădere față de alți ani.
Vezi și: Ce se va întâmpla cu medicamentele din România. Vești așteptate de mulți bolnavi
Dacă ne referim la piața locală, încă din 2021, ministrul de la acea vreme, Ioana Mihăilă, vorbea de o nouă criză de medicamente pe piața românească. Se pare că această situație este una generalizată, iar la acest moment vorbim de o nouă situație de acest gen, în 2024.
Reglementările din 2021 au creat și mai multă panică
Tot în 2021, ministrul Sănătății semna un ordin de modificare a reglementărilor privind calculul prețurilor maximale ale medicamentelor în România, argumentând că măsura va contribui la asigurarea disponibilității pe piață a unor medicamente esențiale pentru pacienții din țară.
Astfel că, prin introducerea unei noi categorii de produse farmaceutice denumite „medicamente esențiale”, pentru care prețul maxim aprobat va fi media celor mai mici trei prețuri din țările europene din coșul de referință al României, lucrurile ar fi luat un traseu de echilibrare al lucrurilor:
„Pentru medicamentele pentru care există autorizație de punere pe piață în România, pericolul de retragere din țară scade considerabil și, în același timp, piața românească devine atractivă pentru medicamentele esențiale care nu au autorizație de punere pe piață în acest moment, scopul fiind acela de a asigura stocuri adecvate și continue de medicamente în farmacii și spitale”, declara Ioana Mihăilă la acel moment.
Deși intenția era bună, în realitate lucrurile nu au stat chiar așa, iar prețurile medicamentelor au crescut, ba mai mult, existând la un moment dat și o criză a medicamentelor cu caracter critic pentru bolnavii de cancer.