Industria producătoare de medicamente din România se confruntă cu mari probleme din cauza așa-numite taxe clow-back. Taxa claw-back este, de fapt, o sancțiune financiară aplicată companiilor care au încălcat anumite prevederi. În acest caz, însă, ea reprezintă o suprataxare a veniturilor obținute de companiile farmaceutice care fac vânzări peste bugetul de stat pentru medicamente. Până acum autoritățile nu au întreprins nimic în a ajuta companiile farmaceutice în acest sens. Se pare că lucrurile se vor schimba, în curând.
În urmă cu 13 ani autoritățile de la acea vreme luau decizia de a introduce taxa claw-back, cu predilecție pentru companiile farmaceutice din România.
Prin documentul emis de autorități companiile farmaceutice erau obligate să plătească o contribuție trimestrială pentru medicamentele rambursate.
Coform unor date statistice cerute de companiile farmaceutice, în România consumul total trimestrial de medicamente rambursate este mult mai mare decât bugetul aprobat pentru acest tip de medicamente
Concluzia generală, susținută de companii este că valoarea taxei este considerată ca fiind foarte mare. Prin urmare, companiillor le este greu să suporte taxa claw-back.
Efectul a fost că în toți acești ani au dispărut un număr important de medicamente de pe piața românească. Unele dintre ele au ajuns să fie importate, la prețuri mari.
Dar nici asta nu a determinat autoritățile să ia vreo măsură în acest sens.
Pe 7 aprilie a.c, a avut loc o conferință pe teme medicale, în cadrul unui proiect mai amplu, denumit „România Inteligentă”.
Conform Antena 3, care a tras semnale de alarmă cu privire la taxa claw-back, în cele din urmă autoritățile se pare că s-au decis să schimbe această taxă. De altfel, Marcel Ciolacu, liderul PSD, era printre primii care a anunțat această decizie:
„Împreună cu colegii mei din Parlament am început acest demers de a schimba taxa claw-back. Cred că şi interesul nostru şi al Ministerului Sănătăţii este să încercăm să ţinem sub control preţul final.
Mai ales la medicamentele mai ieftine, la medicamentele generice. E nevoie totuşi să ne aşezăm cu toţii la masă, înţelegem cu toţii sistemul, înţelegem cu toţii greutăţile, dar trebuie să ne gândim în primul rând la români.”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, pentru Antena 3.
Taxa a fost modificată în 2020, de la 28%, cât a fost inițial, la 20%. Cu toate astea taxa claw-back micșorată nu a ajutat cu nimic la rezolvarea crizei de pe piața românească.