Se schimbă regulile. Ce se întâmplă, de fapt, cu mii de muncitori români din Germania

Se schimbă regulile. Ce se întâmplă, de fapt, cu mii de muncitori români din Germania. Sursa foto: cancan.ro

Începând cu anul viitor, românii care vor vrea să lucreze în abatoarele din  Germania nu vor mai putea merge la muncă prin intemediul subcontractorilor. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, după ce aceasta a efectuat o vizită în Gemania.

Se schimbă regulile pentru mii de muncitori români din Germania. Ministrul Muncii a făcut anunțul

Ministrul Municii, Violeta Alexandru, a declarat că la 24 de ore după vizita ei în Germania, ministrul Muncii german a propus, iar în Guvernul german s-a luat deja decizia, ca începând cu 1 ianuarie 2021 în industria cărnii nu se va mai lucra prin subcontractori.

Practic, regimul de protecție socială pe care îl ofereau subcontractorii, prin comparație cu contractorul principal, era diferit, ministrul Muncii și-a asumat o asemenea schimbare, iar de la începutul anului viitor, se vor vedea schimbări importante pentru condițiile de muncă din abatoare”, a spus Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii
Violeta Alexandru, ministrul Muncii

Muncitorii locuiau în condiții mizere

Ministrul Muncii a amintit că este vorba despre obligația care le-a fost conferită contractorilor de a notifica autortățile despre condițiile de cazare și transport pentru muncitorii din străinătate.

Anunțul a fost făcut după ce sute de muncitori români care lucrează în abatoare din Germania au fost infectați cu COVID-19. A reieșit astfel că cei mai mulți dintre aceștia nu aveau condiții bune de cazare, iar regulile de protecție de la locul de muncă, respectiv din abator, nu erau respectate.

Câți români s-au infectat cu coronavirus în abatorul din Germania

Vineri, MAE a anunțat că 47 de români dintre lucrătorii de la abatorul din Dissen sunt infectați cu noul coronavirus. Alți 57 au fost pusți în carantină, iar 23 au primit rezultate negative.

Autoritățile locale au reconfirmat starea bună de sănătate a cetățenilor români infectați, astfel încât niciunul dintre aceștia nu necesită îngrijiri medicale. De asemenea, angajații abatorului beneficiază de sprijinul companiei pe întreaga perioadă a carantinei, fiind stabilit un sistem de livrare pentru hrană și alte bunuri necesare”, arată MAE.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI