12 mai 2020 | 13:13

Cazul ”Sparanghelul” are urmări nebănuite. Violeta Alexandru pleacă în Germania

Știri generale
Cazul ”Sparanghelul” are urmări nebănuite. Violeta Alexandru pleacă în Germania
Cazul ”Sparanghelul” are urmări nebănuite. Violeta Alexandru pleacă în Germania

Amenințarea coronavirusului cu care se confruntă culegătorii de fructe și legume provenite din România în carantină subliniază inegalitățile Europei.

Cazul ”Sparanghelul” are urmări nebănuite

Sparanghelul alb este delicatesa sfâșitului de aprilie în mare parte din nord-vestul Europei. În Germania, sulițele palide ale Spargelului sunt prețuite drept „aur alb”, sosirea lor fiind marcată în fiecare an de festivaluri și sărbători.

Numai că Germania are nevoie de 300.000 de lucrători sezonieri pentru a-și recolta recoltele. În ultimii 10 ani, majoritatea acestor lucrători au venit din sate românești unde migrația sezonieră este una dintre puținele surse de venit.

Totuși, în această primăvară, recolta de sparanghel s-a confruntat cu o mare problemă, blocarea de coronavirus militarizată a României, impusă de o stare de urgență, cu patrulele poliției și armatei pe străzi, amendând pe oricine a fost prins fără o declarație scrisă a angajatorilor sau a medicilor.

Și se pare că a lucrat pentru a proteja sistemul de sănătate românesc de un tsunami de cazuri. În ciuda numărului mare de lucrători migranți români care se întorc din Spania și Italia în culmea pandemiei din sudul Europei, rata infecției cu Covid-19 și a decesului în România a rămas în mare măsură sub control.

Până când, adică imperativele lanțului de aprovizionare cu sparanghel au fost lansate. Presat de lobby-urile germane pentru agricultură, guvernul de la Berlin a cerut guvernului român să acorde o scutire personalizată de la închidere și să deschidă un pod aerian pentru lucrătorii fermelor.

Guvernul român a fost de acord, recunoscând că nu are un sistem de asistență pentru venituri pentru acest grup de lucrători, care sunt de obicei invizibili pentru mass-media decât dacă sunt un obiect al disprețului condus de clasă. Așadar, imperativul sparanghelului a lovit pandemia, deși Germania a interzis anterior muncitorii străini, iar blocajul românesc urma să fie prelungit cu încă o lună.

Cazul ”Sparanghelul” are urmări nebănuite. Violeta Alexandru pleacă în Germania

Cazul ”Sparanghelul” are urmări nebănuite. Violeta Alexandru pleacă în Germania

Ceea ce a urmat a fost o episod epic de mii de muncitori pentru a se îmbarca cu zboruri low-cost special concepute. Mulți și-au primit contractele pe aplicațiile de social media, alții au fost angajați de intermediari capabili, dar toți au ajuns înghesuiți în aceleași călătorii în autobuz nocturn spre aeroport.

Imaginile care au urmat au fost șocante, o țară aflată în carantină strictă a urmărit mii ieșind din autobuze înghesuite într-un mic aeroport regional pentru a se îmbarca. Având în vedere că mulți lucrători provin din Suceava, hotspotul Covid-19 al României, nu putem decât să sperăm că acesta nu va fi unul dintre evenimentele super-răspândite ale Europei.

Acest aranjament german, un acord între angajatorii germani și guvernul federal pentru a acoperi sezonul sparanghelului, i-a inspirat pe cultivatorii de alimente din Marea Britanie și Italia, unde recoltele de fructe și legume de primăvară și de vară sunt la un pas de colaps pentru lipsa muncitorilor. Zborurile speciale charter de la București spre Marea Britanie duc săptămâna aceasta sute de muncitori la fermele britanice, după ce un drum de recrutare mai aproape de casă a căzut.

Mulți proprietari par fericiți, în orice caz, au acces rapid la „estici”. În cuvintele unui fermier german intervievat de tabloid Bild: „Majoritatea germanilor nu sunt obișnuiți să lucreze în picioare pe câmp ore întregi. Se plâng de durerile de spate. Românii și polonezii sunt mai puternici și muncesc weekend-urile și sărbătorile publice.

Se dovedește că, pe lângă o întoarcere puternică, românii și bulgarii trebuie, de asemenea, să fie atât de disperați de muncă, încât nu îndrăznesc să ceară o primă de salariu pandemică, chiar dacă angajatorul le cere să muncească 12 ore pe zi, șapte zile pe săptămână, deoarece schimbarea fermelor nu va fi o opțiune. Pe durata contractului, acestea rămân la mila angajatorului, care singur are puterea de a organiza călătoria de întoarcere.

Sindicatele germane au denunțat pactul și cer salarii decente, condițiile de muncă și măsuri de protecție împotriva coronavirusului. Dar, atunci când muncitorii români iau virusul acasă cu ei sau când le sparg spatele, serviciul de sănătate german nu va trebui să aibă grijă de ei.

Angajatorii germani îi vor trimite înapoi acasă înainte de scadența scutirii de 115 zile de la contribuțiile de securitate socială. Sarcina oricărui tratament va cădea asupra sistemului de sănătate din România, același care a pierdut medicii și asistentele în Germania și care nu va putea vedea niciodată un procent din veniturile generate de vânzarea culturilor.

Sub același radar de atenție mediatică și politică, mii de femei române și bulgare s-au îndreptat spre casele de locuit asistate din Austria, deoarece se dovedește că, mai degrabă decât să aibă resurse de îngrijire socială în mod corespunzător, Austria preferă să își asigure locul de muncă către angajatele din est mai ieftine.

În multe feluri, tăietorii de sparanghel, culegătorii de salate și lucrătorii de îngrijire reprezintă cea mai eficientă formă de muncă din Europa, ieftin, extrem de productiv, neimpătat, chiar dacă este umilit și un potențial pericol pentru sănătatea publică.

Economia politică a Europei a creat soldatul universal post-comunist, capabil să se transforme de la muncitor agricol la îngrijitor în lucrător în construcții pe măsură ce se schimbă anotimpul. Libertatea de mișcare s-a transformat în migrație pentru supraviețuire și chiar acest privilegiu este rezervat persoanelor în formă fizică.

La sfârșitul zilei, masele aglomerate din avioanele care se îndreaptă spre câmpurile Germaniei sau Italiei nu se pot baza nici pe propria lor țară, nici pe Uniunea Europeană. Acest lucru pune întrebări dure despre ce au dreptul de aștepta europenii de la est după ani de aderare la UE.

De ce nu putem cere o Europă diferită și să renegociem contractul social cu aceasta? De ce este atât de greu să garantezi siguranța și demnitatea lucrătorilor transfrontalieri, decât să îi reduci la o „ofertă de muncă” dezumanizată accesibilă cu o aplicație?

De ce până și stânga vestică se retrage în fantezii despre regimurile de muncă protejate, în timp ce milioane de lucrători din Europa de Est lucrează sub nas lor? De ce mișcarea a milioane de oameni de a intra și de a ieși din carantină, și care desfășoară o muncă esențială, dar subevaluată, nu o problemă europeană? Extinderea UE către est a oferit milioanelor de lucrători posibilitatea de a supraviețui. Dar nu este un dar generos. Lanțurile de furnizare și serviciile sociale esențiale din Europa de Vest se bazează pe aceasta.

Violeta Alexandru pleacă în Germania

În aceset condiții și în urma unor mărturii cutremurătoare apropos de condițiile în care sunt ținuți românii ăn așa-zisele ferme germane de muncă au determinat, pe de-o parte partidele din opoziție să declanșeze o anchetă, formând o comisie, și, pe de altă parte, autoritățile, în frunte cu Ministrul Muncii, Violeta Alexandru să anunțe anumite măsuri. Care vor fi acestea rămâne de văzut, cert este că în acest moment Violeta Alexandru anunță că va face deplasarea în Germania pentru a vedea la fața locului condițiile în care românii, muncitori sezonieri, sunt tratați de fermierii germani.

„Voi pleca personal în Germania. Simt nevoia să verific și în teren condițiile de muncă și să discut cu românii. Nu plec de la premiza că angajatorii germani sunt iresponsabili, după cum nu îi tratez așa nici pe angajatorii din țară, despre care PSD ar spune că sunt niște infractori.

Cazul ”Sparanghelul” are urmări nebănuite. Violeta Alexandru pleacă în Germania

Cazul ”Sparanghelul” are urmări nebănuite. Violeta Alexandru pleacă în Germania

Așa cum am spus tuturor omologilor mei din țările membre UE în care avem comunități de români, mă voi implica în promovarea unei dezbateri europene orientate spre găsirea de soluții pentru ca indiferent unde lucrează un cetățean european, în spațiul european, să existe o corespondență clară între măsurile de protecție socială și de siguranță la locul de muncă. Sunt foarte activă în comunicarea cu Miniștrii Muncii din UE în această perioadă, din respect pentru munca cinstită a fiecărui român”, a anunțat Violeta Alexandru într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Vedetă mare din Las Fierbinți, în fața instanței din cauza drogurilor. Decizia judecătorilor
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Proprietarii de case și terenuri, obligați să plătească. Taxe majorate cu 38% din 2025. NU scapă nimeni
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro