Se schimbă legea pentru proprietarii de apartamente din România. Ce trebuie să afle românii care stau în chirie

de: Ștefan R. Apostol
13 03. 2024

Până de curând, conform legislației în vigoare, cei care locuiau cu chirie în ansamblurile de locuințe din subordinea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), puteau achiziționa aceste locuințe doar în anumite condiții. Conform noilor modificări, se schimbă legea pentru proprietarii de apartamente din România. Citește mai departe și află ce trebuie să afle românii care stau în chirie.

Se schimbă legea pentru proprietarii de apartamente din România

Până la momentul 2019, când era depus în Senat un nou proiect legislativ, în baza legii 152/1998, tinerii români puteau beneficia de o locuință, prin intermediul ANL, iar la o anume perioadă existând opțiunea pentru proprietarii de apartamente de cumpărare a acestor locuințe, dar numai în anumite condiții precizate de articolul 10, alin.2 litera a) din aceeași lege.

În 2019, ca urmare a constatării unor nereguli în legislație, mai ales la acest capitol, era depus un proiect menit să modifice aceste aspecte, rpecum și Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28 din 2013.

Vezi și: Toți proprietarii de apartamente trebuie să afle. Ce taxe sunt nevoiți să plătească

În expunerea de motive de la momentul depunerii proiectului se preciza faptul că nu erau clare modalitățile prin care chiriașii din ansamblurile de locuințe ANL pot plăti achiziția și în ce condiții, astfel că noul proiect modifica aceste neclarități, precum și care sunt obligativitățile viitorului titular de contract de vânzare cu plata în rate lunare.

Ce trebuie să afle românii care stau în chirie

Conform modificărilor votate în Senat, și ulterior în Camera Deputaților, achiziția unui spațiu locativ ANL se va stabili în rate egale, în condițiile specificate la articolul 10, alin.2 litera a) din legea 152/1998.

Viitorii proprietari de apartamente prin contract de vânzare cu plata în rate lunare va avea obligativitatea de a suporta lunar toate cheltuielile pentru întreținera spațiului de locuit, a celor cu reparțiie curente, capitale și mai are obligativitatea de a încheia contractele de asigurări a locuinței împotriva alunecărilor de teren, cutremurelor sau inundațiilor.

Noul document legislativ aduce schimbări șia la OUG28/2013, după cum precizam, în sensul că bugetul de stat va fi cel care va deconta toate sumele necesare pentru bunurile și serviciile aferente.

Alte modificări aduse de noua lege

Pe lângă modificările deja prezentate, se schimbă legea pentru proprietarii de apartamente din România, în sensul că aceștia vor putea să-și promoveze locuințele pe platformele de închiriere, dar numai după ce fac dovada unui certificat dobândit din partea autorităților locale, iar cei care nu au acest document riscă amenzi de până la 50.000 de lei.

Vezi și: Veste proastă pentru mii de români. Toți proprietarii de apartamente trebuie să afle asta

Concret, noua modificare vrea să stopeze fenomenul de închiriere la negru a apartamentelor și nedeclararea veniturilor de către proprietarii acestor locuințe.