Dacă până de curând nu erau sub lupa unor instituții abilitate de control, conform unui proiect legislativ de anvergură, se schimbă legea pentru agenții imobiliari din România. Citește mai departe și află detaliile.
La nivelul Senatului s-a introdus pe ordinea de zi un nou proiect legislativ care vrea să schimbe lucrurile și statutul agenților imobiliari, fie ei dej pregătiți în aceste domenii, fie cu experiența practică din teren. Cu alte cuvinte se dorește evitarea practicilor la negru, precum și stabilirea unor criterii clare de profesionalism și expertiză. Un astfel de proiect a mai fost trecut prin Parlament în 2020, dar se pare că nu a avut succes.
Conform proiectului, instituția Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), va fi cea care va avea noi atribuții de control asupra celor care activează ca agenți imobiliari, sau brokeri imobiliari în România. Modificările propuse în 2024 mai vorbesc și de introducerea așa-numitului Registru Electronic Național al Inetrmediarilor Imobiliari (RENII), un instrument public de control, în care toți agenții imobiliari din România să fie înscriși.
În baza acestui registru, agenții imobiliari din România vor putea fi controlați privind existența unor contracte reale, scrise, dar și vor putea fi amendați, cu sume de până la 30.000 de lei, iar ANCPI va avea mandatul de a-i suspenda imediat dacă există nereguli.
Proiectul de lege, denumit „Legea agenților imobiliari”, este deja în comisiile de specialitate din Parlament, și are câteva puncte extrem de importante, după cum urmează:
Majortiatea celor care reprezintă interesele agenților imobiliari din România, precum APAIR, CEIR, sau ABI, spun că această inițiativă legislativă trebuia să vină mai demult, dar și acum este una extrem de binevenită, în contextul în care era nevoie de un cadru normativ pentru cei care practică meseria, iar astfel, agenții imobiliari din România vor putea avea și beneficii apărate de o legislație coerentă:
„Această inițiativă legislativă este una necesară deoarece aduce claritate, transparență și mai multă valoare pentru consumatori, punând accent pe nevoile acestora cât și pentru profesioniștii din domeniul imobiliar din România prin creșterea continuă a standardelor de practică, obiectiv principal al APAIR încă de la înființare.
Această reglementare va crește gradul de încredere a consumatorului în agenții imobiliari, sporind, astfel, rolul agentului imobiliar intr-o tranzacție.”, spune David Grigorescu, reprezentant al Asociației Profesionale al Agenților Imobiliari din România (APAIR).
Alte voci din această piață spun că ”Legea Agentului Imobiliar este așteptată de 30 de ani în România”, dar și că, odată votată această nou lege, „va duce profesia de Agent Imobiliar între profesiile liberale recunoscute în România.”