Se schimbă legea pensiilor! Cât vor lua românii care au cotizat doar 10 sau 25 ani

Se schimbă legea pensiilor! Cât vor lua românii care au cotizat doar 10 sau 25 ani
Romania s-a angajat prin PNRR sa aduca pensiile mici la nivelul celorlalte

Se schimbă legea pensiilor conform angajamentului pe care și l-a luat România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Legea pensiilor trebuie modificată astfel încât să se elimine inechităţile din sistem, pensiile minime urmând să crească pentru a depăşi riscul de sărăcie. Cât vor lua românii care au cotizat doar 10 sau 25 ani la sistemul de pensii?

Legea pensiilor se schimbă. Ce a promis România în cadrul PNRR

Legea pensiilor urmează să fie modificată, astfel că au fost făcute nişte calcule despre cum va arăta pensia unui român cu vechime minimă, în contextul în care după 1 septembrie 2023 nu va mai putea fi cumpărată vechimea în muncă.

Acum, legislaţia pentru ieşirea la pensie stipulează o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii, însă este luată în calcul şi varianta din legea 127, conform căreia este necesar un minim de cotizaţie de 10 ani, şi 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

Perioada minimă de cotizare ar putea fi schimbată

Asta ar însemna că ar putea fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.

Dacă se va întâmpla asta, calculul pentru pensia minimă ar fi așa: persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani ar avea o pensie egală cu 40% din salariul minim brut pe ţară la momentul ieşirii la pensie, adică circa 1.020 de lei în prezent, şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, astfel încât să ajungă pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut, după cum au spus surse apropiate discuţiilor pentru Antena 3.

Cât va fi pensia la 15 ani de cotizare

Conform surselor, cei care au cotizat 15 ani vor primi o pensie egală cu 45% din salariul minim brut pe ţară de la momentul pensionării.

Asta ar însemna 1.020 de lei din 2.550 de lei cât este salariul minim brut în prezent, respectiv 1.147 de lei. De asemenea, pentru fiecare an muncit după cei 10 ani vechime, se mai adăuga un procent de 1% până la vechimea de 15 ani. În prezent, sunt discuţii pe acest subiect în coaliţia de guvernare.

Cel cu pensia mică trebuie să îl ajungă pe cel cu pensia mare

„Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare. Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sietem”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Proiectul va mai avea şi alte modificări care ar urma să fie efectuate în Parlament în momentul în care propunerea va fi discutată în comisii şi în plen.

Urmăriți Playtech.ro și pe