Într-o Românie, din păcate, măcinată de crize ecnomice, sanitare și sociale, există un număr de pensionari, restrâns ce-i drept, care încasează pensii de servicii de ordinul a câtorva zeci de mii de lei. Mare parte din acești bani sunt susținuți de stat, iar o mică cotă din pensia de servici vine prin bugetul asigurărilor sociale. Valorile record înregistrate în aceste zile pun problema unor discrepanțe majore între categoriile sociale care primesc pensii.
Casa Națională de Pensii a publicat recent un raport al lunii februarie, în care este precizat numărul românilor care au încasat pensii de serviciu. Conform datelor, au fost peste 9.700 de români, veniți din diferitele structuri ale statului, fie MAI, SRI, MApN sau din magistratură, procuratură, care au primit pensii de serviciu.
Per total, numărul pensionarilor veniți din structurile MAI, SRI și MApN, care primesc pensii de servicu, se ridică la 100.000 spune Casa Națională de Pensii. Datele statistice oferite de instituție spun că în februarie nnumărul a crescut cu, cel puțin, 38 de noi pensionari, beneficiari ai pensiilor de serviciu.
În luna precendentă au fost înregistrați 9.718 de noi pensionari, aproximativ 4.500 venind din rândurile magistraților. Aceleași statistici spun că în luna ianuarie au beneficiat de pensii de serviciu nu mai puțin de 718 persoane venite din cadrul Corpului Diplomatic, aceștia beneficiind de prevederile legii 216/2015. Una din pensiile acordate în acest caz s-a ridicat la 5.774 de lei, din care aproape jumătate, 2.835 de lei, au fost suportați de la bugetul de stat.
La nivelul funcționarilor publici, parlamentari, CNPP spune că au primit în ultima lună pensie de serviciu 784 de persoane, cea mai mare pensiie fiind de 4.907 lei, din care 2.557 suportați de buget.
CNPP mai arată că la nivelul ultimei luni au fost 1.399 de pensionari din cadrul aeronauticii civile române care au beneficiat de pensii de serviciu, cea mai importantă sumă fiind de 11.381 de lei, din care, peste 7.000 de lei suportată de la bugetul de stat.
Curtea de Conturi are pensionarii săi, mai exact 572 de persoane, care au beneficiat de aceste sume, media fiind de 8.453 de lei, din aceștia fiind suportați de la bugetul de stat 3.402 lei. Magistrații pensionari, 1.709 la număr, au beneficiat în medie de 4.945 de lei pensie de serviciu, statul suportând 2.548 de lei.
Și pentru că, în anumite cazuri, obrazul subțire cu pensie de serviciu mare se ține, CNPP a dat publicității și care a fost cea mai mare pensie de serviciu plătită de stat către un beneficiar al legii 303/2004.
Conform datelor suma plătită a fost de 20.261 de lei, din care statul a suportat de la buget, 18.878, iar alți 4.000 de lei, suportați prin bugetul asigurărilor sociale.
Iată că în România, deși autoritățile se plâng că nu sunt bani la buget, se pot plăti, totuși astfel de sume exorbitante pentru o anume categorie socială, extrem de privilegiată.