Se schimbă harta Europei? Iată ce țări noi pot să apară chiar lângă țara noastră! Două agenții de presă din Rusia, și anume, RIA Novosti şi RBC, au anunțat, pe surse, că recunoașterea independenței „republicilor” Lugansk și Donețk, provincii din estul Ucrainei, s-ar putea face la reuniunea Consiliului Dumei de Stat pe 14 februarie.
Astfel, Rusia ar urma să recunoască independența republicilor Lugansk și Donețk, provincii din estul Ucrainei care sunt sub ocupația separatiștilor proruși susținuți de Moscova, pe data de 14 februarie 2022.
Deputați din grupul parlamentar al Partidului Comunist au adresat un apel către președintele Vladimir Putin, ca să recunoască „republicile populare” Lugansk şi Doneţk ca state independente, dar şi desfăşurarea rapidă a negocierilor cu conducerea acestor țări, pentru crearea unui temei legal pentru relaţii interstatale, precum şi reglementarea întregilor aspectelor de cooperare şi asistenţă reciprocă, a informat RIA Novosti.
„Planificăm să examinăm această problemă în reuniunea Consiliului Dumei din 14 februarie”, a spus sursa citată de RIA Novosti.
Însă acest plan nu a fost confirmat și de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a susținut că acestea sunt informații ce pot parveni numai de la Duma de Stat-Camera inferioară a Parlamentului din Rusia.
De cealaltă parte, unii analiști sunt de părere că un astfel de demers nu putea să pornească fără o susținere de la Kremlin. De asemenea, Moscova ar încerca numai să „şantajeze” cu recunoaşterea celor două regiuni din estul Ucrainei, mai sunt de părere unii dintre observatorii ruşi.
Mai mult, preşedintele Vladimir Putin a dat ordin guvernului rus să asigure plata prestaţiilor sociale locuitorilor din Doneţk şi Lugansk ce au un paşaport rusesc.
Potrivit ordinelor date de Vladimir Putin, categoria aceasta de persoane nu o să fie obligată să arate înregistrarea reşedinţei pe teritoriul Federaţiei Ruse. De cealaltă parte, Kievul a calificat ordinul dat de preşedintele rus o provocare, dar şi o încălcare a suveranităţii Ucrainei.
De menționat este că aceste două provincii se află în mijlocul confruntărilor dintre Rusia și Ucraina încă din 2014, când s-au plasat în mod clar împotriva guvernării de la Kiev.
Potrivit dovezilor adunate de presa internațională, Moscova a acordat ajutor militar separatiștilor, chiar dacă oficialii ruși au negat acordarea vreunui sprijin material. În prezent, un armistițiu a făcut să înceteze confruntările armate în zonă, dar sunt raportate dese încălcări ale acestuia.
SUA şi alte ţări occidentale sunt de părere că Rusia se pregătește pentru o nouă invazie în Ucraina, după ce a comasat lângă frontieră peste 100.000 de soldaţi, iar Ucraina consideră că Moscova nu face decât să încearce să intimideze şi să destabilizeze țara.