Se schimbă buletinele în 2023, a anunțat Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, astfel că este vestea săptămânii pentru români. Din vara anului viitor va începe și în București. Toate amănuntele, în articolul de mai jos.
Se schimbă buletinele în 2023. Proiectul cărților electronice, care a stârnit multe controverse printre români, pare să fie tot mai aproape de implementare.
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat că din vara anului 2023 va începe, în Capitală, implementarea proiectului în ceea ce privește eliberarea cărţii de identitate electronică.
„Cartea de identitate electronică, ca şi semnătura digitală calificată, va permite cetăţeanului autentificarea în sistemul informatic, în sistemele informatice ale Ministerului de Interne şi în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau private.
Acest instrument modern de validare a identităţii va facilita accesul cetăţeanului la multiple servicii electronice, fie că vorbim de servicii bancare, sociale, financiare, cu efecte majore în simplificarea relaţiei cu autorităţile publice, creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice.
Un proiect pilot de implementare a buletinelor electronice a început deja la Cluj, unde au fost deja peste 5000 de astfel de documente de identitate.
Astfel, din vara anului viitor se va începe emiterea de cărți elecronice de identitate și în București.
„Avem un proiect pilot în implementare în municipiul Cluj-Napoca. Au fost emise deja 5.287 de cărţi electronice de identitate. Până în vara anului viitor vom extinde la nivel naţional emiterea cărţii electronice de identitate.
Astfel, estimăm la nivelul municipiului Bucureşti, în intervalul iunie-iulie anul viitor, vom începe să implementăm acest proiect, iar continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023″, a declarat Lucian Bode, potrivit Agerpres.
Pentru finanțarea proiectului sunt deja disponibili 200 de milioane de euro, astfel că se așteaptă ca de acești bani să fie eliberate între 5 şi 8 milioane de cărți electronice de identitate în următorii 3 ani.
„Practic, acest proiect care ca scop simplificarea accesului cetăţenilor şi mediului privat la serviciile furnizate de către Ministerul de Interne în vederea facilitării interacţiunii online a beneficiarilor cu prestatorii de servicii publice. Implementarea lui a început în 2019, ne propunem să o finalizăm anul viitor, iar finanţarea va fi de aproximativ 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile”, a mai spus Lucian Bode.
Pe de altă parte, o parte dintre români s-au arătat împotriva buletineleor electronice spunând că acestea vin de la diavol.
Unele grupuri religioase susțin că CIP-ul și stocarea pe un document al datelor biometrice este ”lucrarea diavolului”.
„În timpul apropiat sataniştii masoni vor să îi numeroteze şi să le implanteze cip tuturor oameniIor, să-i pecetluiască pe toţi cu semnul fiarei. Dacă unele suflete după primirea semnului sau cipului se vor ruga cu osârdie şi se vor împotrivi inoculărilor făcute prin calculator şi cip, atunci astfel de oameni vor fi pur şi simplu deconectați din societate”, se scria într-un manifest publicat pe un grup de Facebook.