Patriarhia și-a transmis punctul de vedere, legat de noile cărți de identitate pe care le vor deține românii. Buletinele cu cip sunt un proiect al MAI și dacă actul normativ va intra în vigoare, cardul va înregistra mult mai multe informații despre deținător. De asemenea, se va putea modifica și vârsta de la care o persoană ar putea deține primul buletin, până acum aceasta fiind cea de 14 ani.
În plus, buletinele pe care Ministerul de Interne le propune vor avea alte dimensiuni, echivalente cu cele ale unui card bancar. Actul de identitate va conține și un cip cu informații, cum ar fi o fotografie cu titularul, două amprente, datele de identificare, alături de o semnătură olografă.
Astfel de buletine se vor emite de la vârsta de 12 ani, pentru noii posesori. Vor funcționa și precum un card de sănătate, dar nu vor oferi informații și despre grupa de sânge a persoanei, fie istoricul de boli ale acesteia. În țări precum Germania, Estonia, Belgia sau Franța deja sunt emise aceste tipuri de buletine cu cip. Începând cu data de 3 august 2021, toate buletinele vor fi emise după noul format, similar cardurilor de credit.
Patriarhia a transmis prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Vasile Bănescu, ce părere are despre astfel de buletine cu cip. Din punct de vedere spiritual, nu vor exista, se pare, păreri negative din partea oficialilor BOR, legate de actul de identitate modern. Reprezentantul bisericii mai susține că nu vor fi trimise nici poziții contrare, dacă actul normativ al MAI va intra în vigoare, la nivel de România.
„Nu se pune nicio problema. Problema cipurilor nu e o problema cu relevanţă spirituală, religioasă, deci din aceasta perspectivă nu exista o poziţie negativă a Bisericii. A bisericilor.. Adica nu am cunoştinţă ca vreo biserică din cele prezente să aibă vreo poziţie critică.”, a transmis Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, potrivit Mediafax.