Într-un raport al Comisiei Europene din iunie 2022 era anuțat faptul că România nu îndeplinea niciun criteriu pentru zona euro. „Raportul de convergență 2022” prezenta toate criteriile pe care statul român nu le îndeplinea până în acel an. Acum Ministerul de Finanțe vine și spune că am putea trece la moneda unică europeană, dar numai în anumite condiții, în declarația făcută de ministrul Finanțelor Adrian Câciu fiind vehiculată o posibilă dată de aderare, și anume în 2029.
Deși membră a UE încă din 2007, planul de aderare la moneda unică europeană implica mai multe reforme fiscale pe care România nu le-a făcut în toți acești ani. De altfel, „Raportul de convergență 2022” emis de Comisia Europeană preciza acest aspect destul de clar:
„Având în vedere evaluarea sa privind compatibilitatea juridică și îndeplinirea criteriilor de convergență și luând în considerare factorii relevanți suplimentari, Comisia consideră că România nu îndeplinește condițiile de adoptare a monedei euro”, anunțau oficialii executviului UE pe 1 iunie 2022.
Motivațiile aduse în acest raport făceau referiri stricte la legislația României care, conform CE, nu este pe deplin compatibilă cu normele din zona euro. În același timp se punea problema faptului că au fost încălcate toate criteriile necesare pentru adoptarea monedei, se mai arată în concluzia Comisie. Cu toate astea, asistăm azi la o schimbare a poziției Ministerului de Finanțe, anunțând ca dată posibilă de aderare la moneda unică anul 2029.
Un punct nevralgic sunt și problemele legate de inflație, stabilitatea finanțelor publice, criteriul ratei de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung, se mai arată în același raport. Dar, odată cu semnarea PNRR și asumarea tuturor punctelor de reformă din proiect, astăzi ministrul Finanțelor Adrian Câciu pare mai încrezător în acest demers, vehiculând o dată la care am putea trece la moneda europeană:
„Dacă PNRR se va implementa în totalitate, putem să grăbim această accedere mai devreme de 2029. Vom avea și criterii de convergență nominală îndeplinite, dar vom crește și convergența reală.
Am încredere în capacitatea mediului de afaceri românesc și a poporului de a trece peste toate problemele și de a merge mai rapid mai departe. Singura chestiune de făcut: să stăm la masă în dialog”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
Dacă cele enunțate de ministrul Finanțelor Adrian Câciu par a fi o posibilă realitate, deși rapoartele prezintă o cu totul altă situație, parte din specialiștii români sunt de părere că demersul ar trebui făcut și, în același timp, adoptarea monedei euro să devină un obiectiv strategic care să susțină stabilitatea țării, conform celor susținute de Mihaela Luțaș și Dan Luca:
„Pentru România, membră a Uniunii Europene în ultimii 16 ani, adoptarea monedei euro și apartenența la zona euro este o chestiune de timp, deoarece toate statele membre, cu excepția Danemarcei (din cauza clauzei sale de neparticipare), sunt teoretic obligate să adere la uniunea monetară mai devreme sau mai târziu.
Este un proces lent, deoarece implică mai multe etape și o mulțime de criterii care trebuie îndeplinite înainte ca o țară să poată fi considerată eligibilă pentru a adera la zona euro și a adopta moneda euro. În ceea ce privește criteriile de convergență, România a trecut prin multe suișuri și coborâșuri, de la faptul că în 2016 era aproape de a îndeplini o parte din criteriile de la Maastricht până la starea actuală în care nu este îndeplinită niciuna dintre cerințele definite în tratatele UE.”, susțin Mihaela Luțaș și Dan Luca, conform Euractiv.
Data anunțată ar putea deveni o realitate, dar numai în contextul în care problemele economice actuale ale României vor putea fi rezolvate rapid iar noile politici să se axeze pe consolidări fiscale durabile, mai spun specialiștii. În aceeași măsură, ca România să poată trece în 2029 la moneda unică, este nevoie de un control mult mai bun a ratei de creștere a inflației și, bineînțeles, implementarea reformelor asumate prin acordul cadrul PNRR. Dacă se schimbă banii în România începând cu 2029, rămâne de văzut.