S-ar putea ca toate statele occidentale, în curând, să asiste la un nou proces de schimbare a banilor, iar informațiile de ultimă oră vorbesc de cel puțin 24 de bănci care vor adopta în viitorul apropiat un nou sistem, CBDC. Cu alte cuvinte, se schimbă banii, iar bancnotele clasice nu vor mai fi valabile. Citește mai departe și vezi care este anunțul făcut de bănci.
În ultima vreme se vorbește tot mai intens de trecerea graduală către monedele digitale. De altfel, de curând, nu mai puțin de 24 de bănci comerciale occidentale și-au anunțat această intenție, dar despre asta vorbim ceva mai încolo.
Pentru novicele care nu știe ce înseamnă asta, moneda digitală este ”orice monedă care este disponibilă exclusiv în formă electronică”.
Vezi și: Avertisment din UE pentru românii cu criptomonede: ”Riscați să pierdeți tot!” Detalii șocante
Versiunile electronice ale monedei domină deja sistemele financiare ale majorității țărilor. Ceea ce diferențiază moneda digitală de moneda electronică care se află deja în conturile bancare ale clienților este faptul că moneda digitală nu are niciodată o formă fizică.
Puteți merge chiar acum la un bancomat și puteți transforma cu ușurință înregistrarea electronică a deținerilor de valută în monede sau bancnote fizice. Cu toate acestea, moneda digitală nu părăsește niciodată o rețea de calculatoare și este schimbată exclusiv prin mijloace digitale.
Există trei varietăți principale de monedă digitală:
Tehnologia Blockchain, care stă la baza criptomonedelor, este cea mai comună formă de registru distribuit utilizată de monedele digitale. Potrivit CoinMarketCap, există peste 9.000 de criptomonede disponibile.
Așa cum spuneam la început, conform unui studiu recent realizat de Banca Reglementelor Internaționale (BRI), se estimează că 24 de bănci centrale din întreaga lume vor avea propriile monede digitale în circulație până în anul 2030.
Sondajul, care a cuprins 86 de bănci centrale din întreaga lume și a fost realizat în perioada octombrie – decembrie 2022, a arătat că 93% dintre băncile centrale sunt implicate în prezent într-o anumită formă de activitate legată de moneda digitală a băncii centrale (CBDC).
Vezi și: Creierul din spatele averii uriașe pe care o are Delia. Cum face artista bani din criptomonede
Din cele 24 de bănci centrale care se așteaptă să lanseze monede digitale, se anticipează că 15 vor introduce CBDC cu amănuntul, care vor fi accesibile publicului larg, în timp ce celelalte nouă se vor concentra probabil pe CBDC cu ridicata, vizând anumite instituții financiare și tranzacții interbancare.
”Dezvoltarea rapidă a proiectelor CBDC reflectă interesul și recunoașterea tot mai mare a potențialelor beneficii asociate monedelor digitale emise de băncile centrale. CBDC-urile au câștigat proeminență ca mijloc de a spori incluziunea financiară, de a raționaliza sistemele de plăți și de a aborda provocările reprezentate de criptomonedele private.”, se arată la finalul studiului realizat de BRI.
Sondajul BRI a evidențiat, de asemenea, faptul că numărul băncilor centrale care explorează CBDC a crescut semnificativ, 93% dintre băncile intervievate declarând că s-au implicat în inițiative legate de CBDC.
Aceasta reprezintă o creștere substanțială față de anii precedenți, indicând impulsul global și explorarea pe scară largă a monedei digitale de către băncile centrale.
În timp ce caracteristicile și concepțiile specifice ale acestor monede digitale pot varia de la o țară la alta, tendința generală sugerează o evoluție către un ecosistem financiar mai digitalizat și mai incluziv.
Introducerea CBDC-urilor are potențialul de a remodela sistemele bancare și de plată tradiționale, oferind utilizatorilor mai multă comoditate, securitate și eficiență.
Creșterea anticipată a emisiunii de CBDC de către băncile centrale se aliniază la tendința globală mai largă de transformare digitală în sectorul financiar.
Guvernele și autoritățile monetare recunosc importanța valorificării tehnologiei pentru a îmbunătăți serviciile financiare, a promova creșterea economică și a se adapta la evoluția preferințelor consumatorilor.
Vezi și: Pe ce site-uri poți cumpăra și vinde monede virtuale
Din perspectiva gestionării averilor și a serviciilor bancare private, adoptarea pe scară largă a monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC) de către 24 de bănci centrale la nivel mondial este, fără îndoială, o remodelare a peisajului financiar și va avea probabil implicații semnificative pentru serviciile bancare private și pentru gestionarea averilor.
”Introducerea CBDC-urilor aduce oportunități de inovare, sisteme de plată îmbunătățite și experiențe îmbunătățite pentru clienți, dar prezintă și provocări care pot perturba modelele bancare tradiționale și necesită adaptări strategice.
Băncile private și managerii de averi pot profita de CBDC pentru a oferi soluții digitale de gestionare a averilor fără întreruperi și sigure, care să se alinieze cu obiectivele lor de incluziune financiară și de simplificare a tranzacțiilor.”, mai explică specialiștii în domeniu.
Cu toate acestea, băncile comerciale trebuie să își adapteze infrastructura tehnologică și procesele operaționale pentru a asigura compatibilitatea cu sistemele CBDC și să colaboreze activ cu băncile centrale pentru a naviga prin complexitatea reglementărilor și a contribui la modelarea mediului de reglementare.
Vezi și: Dispar bancnotele din România? Mugur Isărescu a dat verdictul: ”Mare atenție”
Deși se schimbă banii, și faptul că adoptarea CBDC necesită o evaluare proactivă, există inițiative de transformare digitală și investiții în tehnologii avansate, securitate cibernetică și achiziția de talente pentru a rămâne competitive și a oferi experiențe excelente clienților, este printre ultimele concluzii ale studiului BRI.