Salata de boeuf este unul dintre preparatele nelipsite de pe mesele de sărbători. Este foarte ușor de gătit, însă dilema gospodinelor se reduce la următoarea întrebare: se pune carne de vită sau de pui în salata de boeuf? Află în rândurile de mai jos ce ingrediente trebuie folosite, potrivit rețetei originale. Doar așa va avea gust autentic.
Se pune carne de vită sau de pui în salata de boeuf?
Puțini sunt românii care nu au gustat salată de boeuf, încă de pe vremea copilăriei. Bunicii și străbunicii noștri se asigurau că, de pe mesele de Crăciun, acest preparat delicios nu lipsea niciodată. Tradițiile și obiceiurile s-au păstrat până în ziua de azi, când gospodinele se întrec în a găti cele mai savuroase mâncăruri de sărbători.
Una dintre cele mai mari dileme culinare ale gospodinelor se referă la tipul de carne ce trebuie folosit în salata de boeuf. Potrivit rețetei originale, în salata de boeuf se folosește carnea de vită, după cum indică chiar denumirea preparatului. Multe bucătărese înlocuiesc, însă, carnea de vită cu carne de pui.
Indiferent de tipul de carne pe care îl folosești, secretul celei mai bune salate de boeuf constă în proporțiile ingredientelor și modul de preparare al maionezei. În rândurile de mai jos, îți vom explica, pas cu pas, cum trebuie să procedezi pentru a găti cea mai bună salată de boeuf. Va ieși savuroasă!
Lista ingredientelor de care ai nevoie pentru salată
Ingrediente de bază:
- 500-600 g carne de vită;
- 600 g de cartofi;
- șase castraveți murați;
- cinci gogoșari murați;
- patru morcovi potriviți ca mărime;
- 200 g mazăre congelată (opțional);
- sare;
- piper.
Ingrediente pentru maioneză:
- 400-500 ml de ulei;
- două gălbenușuri fierte;
- două gălbenușuri crude;
- o linguriță de muștar;
- zeamă de lămâie (după gust);
- sare după gust.
Rețetă originală de salată de boeuf. Cum o prepari
Mod de pregătire a cărnii și legumelor:
- Se spală carnea de vită foarte bine și se pune la fiert, într-o oală cu apă care să o acopere complet.
- Se înlătură spuma de la suprafața apei, ori de câte ori este nevoie.
- Se scoate carnea de vită fiartă pe un platou și se lasă la răcit.
- Se spală cartofii, mazărea și morcovii și se pun la fiert în aceeași apă în care a fiert carnea.
- Se adaugă, dacă este nevoie, apă cât să acopere toate legumele.
- Se taie castraveții și gogoșarii sub formă de cubulețe și se lasă la scurs.
- Se scot toate legumele pe un platou și se lasă la răcit.
- Se taie toate legumele (mai puțin mazărea) și carnea sub formă de cubulețe.
Mod de preparare maioneză:
- Se amestecă gălbenușurile.
- Se adaugă un praf de sare și muștar și se amestecă până când obținem o compoziție omogenizată.
- Se adaugă, treptat, câte puțin ulei, alternând cu zeamă de lămâie.
- Se amestecă compoziția cu ajutorul unui tel, până când când toate ingredientele se încorporează uniform.
Mod de preparare și ornare salată de boeuf:
- Se pun toate legumele și carnea tocate într-un vas încăpător și se amestecă.
- Se condimentează ingredientele cu sare și piper.
- Se adaugă maioneza (se opresc două, trei linguri de maioneză pentru ornat).
- Se amestecă toate ingredientele astfel încât maioneza să cuprindă legumele și carnea.
- Se pune salata pe un platou rotund, nivelându-se deasupra și pe margini.
- Se îmbracă salata de boeuf în restul de maioneză.
- Se ornează salata de boeuf cu fâșii mici de castravete și gogoșar, în funcție de preferințe.
Dacă vrei să pregătești salată de boeuf pentru masa de Crăciun, îți recomandăm să încerci să aranjezi legumele sub formă de coroniță. Preparatul va arăta minunat! Fără îndoială, toată lumea se va ridica mulțumită de la masă. Poftă bună!