Se opreşte căldura în Bucureşti. Termoenergetica a făcut anunţul pentru bucureşteni

de: Ștefan R. Apostol
17 04. 2023

Oficial, am intrat în sezonul de primăvară, asta însemnând în mod normal, valori termice ridicate. În acest context, așa cum era de așteptat, se opreşte căldura în Bucureşti. În alte orașe agentul termic a fost deja oprit de ceva vreme. În cursul acestor zile, Termoenergetica a făcut anunţul pentru bucureşteni.

Avem căldură, n-avem căldură, dar plătim serviciile

Sistemul de termoficare al Capitalei suferă, și nu de ieri de azi, iar promisiunile făcute de edilii care s-au perindat la Primăria Capitalei, au rămas exact așa, promisiuni.

În ultimii ani blocurile bucureștene au avut mari probleme pe timpul iernii cu agentul termic. În unele situații zeci de blocuri au rămas fără căldură pe timpul iernii, inclusiv în această iarnă.

Deși s-au tot reparat țevile de transport a agentului termic către bucureșteni, multe dintre acestea au crăpat, ceea ce au dus la adevărate crize, iar Termoenergetica se chinuie să țină pe linia de plutire toată această infrastructură.

Vezi și: Bucureștiul ar putea pierde peste 300 de milioane de euro, fonduri europene alocate pentru înlocuirea conductelor de termoficare. „Capitala riscă să piardă o șansă financiară unică, în timp ce mii de familii îngheață în case!”

Infrastructura este învechită și cârpită

Infrastructura Bucureștiulu, care se întinde pa aproximativ 300 de kilometri, este aproape distrusă, iar înlocuirea întregii infrastructuri ar dura și mai mult. Așa că, în loc de schimbarea țevilor stricate, s-a luat decizia de a fi cârpite acolo unde se sparg.

Vezi și: Se scumpește gigacaloria în București. Câte sute de lei vor plăti românii din ianuarie VIDEO

Iarna lui 2022 și 2023 a dus la situații delicate pentru cartiere întregi, iar justificarea administrației locale este exact această imposibilitate de a putea întreține în mod corespunzător întregul sistem de distribuție a agentului termic.

Termoenergetica a făcut anunţul pentru bucureşteni

Odată cu venirea primăverii, în mod oficial, administrațiile locale decid oprirea furnizării de agent termic către locatari. Așa că nu ar trebui să surprindă comunicatul prin care Termoenergetica a făcut anunţul pentru bucureşteni.

Începând din aceste zile locatarii bucureșteni nu vor mai beneficia de agent termic ca urmare a reglementării care spune că „oprirea încălzirii se face după trei zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depăşeşte +10 grade Celsius, între orele 20.00 – 06.00”.

Vezi și: Motivul din cauza căruia bucureştenii nu au căldură în apartamente. Nicuşor Dan a explicat ce s-a întâmplat de fapt

Data de la care se va opri definitiv furnizarea de agent termic este de 18 aprilie, și de-abia în iarna 2023-2024 Termoenergetica va relua furnizarea către populație.

Oprirea furnizării, mai spun cei de la Termoenergetica, se va face în mod progresiv, prin reducerea temperaturii agentului termic și, ulterior, prin închiderea instalațiilor de transmitere a căldurii către populație, pe durata a 72 de ore de la momentul începerii procesului de oprire:

„Oprirea agentului termic pentru căldură va fi făcută progresiv, prin reducerea temperaturii de livrare şi prin închiderea instalaţiilor către consumatori, efectele fiind resimţite pe tot parcursul următoarelor 72 de ore.

Reducerea progresivă a temperaturii de livrare, oferă posibilitatea de a furniza căldură pe timpul nopţii, în următoarele trei zile, până la stabilizarea temperaturilor exterioare.

În acest sens, vă comunicăm că asociaţiile de proprietari care doresc închiderea vanelor din subsolul imobilelor, pot solicita în scris acest lucru, prin reprezentanţii legali, la registratura instituţiei din strada Cavafii Vechi nr. 15, la secţiile de termoficare de sector, sau prin e-mail la adresa relatii@cmteb.ro.”, se arată în comunicatul Termoenergetica.