Bucureștiul ar putea pierde peste 300 de milioane de euro, fonduri europene alocate pentru înlocuirea conductelor de termoficare. „Capitala riscă să piardă o șansă financiară unică, în timp ce mii de familii îngheață în case!”

Bucureștiul ar putea pierde peste 300 de milioane de euro, fonduri europene alocate pentru înlocuirea conductelor de termoficare. „Capitala riscă să piardă o șansă financiară unică, în timp ce mii de familii îngheață în case!”
Gabriela Firea, despre fondurile europene pierdute pentru schimbarea conductelor de termoficare

Într-o recentă postare pe Facebook, Gabriela Firea susține că Bucureștiul ar putea pierde 300 de milioane de euro, fonduri UE alocate pentru înlocuirea conductelor vechi de termoficare. În aceeași postare, îl acuză pe actualul primar al Capitalei, Nicușor Dan, că nu a făcut nimic de când a ajuns primar.

Fonduri UE pentru conductele de termoficare, pierdute

Gabriela Firea a precizat că, chiar dacă licitațiile ar începe astăzi, tot ar fi mult prea târziu, întrucât proiectul este finanțat pentru exercițiul financiar 2014 – 2020. Conform regulilor, fondurile trebuie cheltuite până în anul 2023, adică minim un an și jumătate pentru licitare și tot atât pentru proiectare.

„Strigător la cer! Bucureștiul riscă să piardă o șansă financiarā unică, în timp ce mii de familii îngheață în case! Fondurile europene nerambursabile pentru înlocuirea conductelor vechi de termoficare, aproape 300 de milioane de euro, sunt la un pas de a fi pierdute! Nicușor Dan nu a mișcat un deget din ziua în care a ajuns primar, pentru a folosi banii pe care i-a mostenit, fără niciun efort, și cu care putea începe reabilitarea sistemului. Este inexplicabil de ce NU a scos la licitație proiectarea și execuția lucrărilor, în aproape un an și jumătate de la semnarea contractului! Sunt proceduri de durată, dar care puteau fi începute imediat”, susține Gabriela Firea.

Fostul edil a mai precizat că a muncit din greu pentru a obține fondurile europene pentru schimbarea a 200km de țevi și că a lăsat totul „la cheie”.

Sute de blocuri nu au avut căldură de Sărbători

Înainte de Sărbători, sute de blocuri au rămas fără căldură și apă caldă, fie din cauza unor lucrări de schimbare a țevilor, fie din cauza unor avarii care urmează să fie reparate. Cu toate acestea, Nicușor Dan este de părere că situația furnizării agentului termic în apartamentele din Capitală este mai bună față de anul trecut.

„Avem puţin mai mult de două luni de când am dat drumul la căldură, deci putem să facem o comparaţie cu anul trecut. În situaţia acestui an, din punct de vedere statistic – şi avem toate datele, avem inclusiv un call center în care primim telefoane de la oameni care au probleme cu căldura sau apa caldă – este ceva mai bună decât anul trecut. Anul trecut a fost anul de minus. Au fost şi nişte ghinioane, care vin tot din evoluţia asta imprevizibilă a cotaţiei gazului”, a precizat Nicușor Dan.
Edilul a mai spus că, probleme pot fi generate de avarii care apar atât la rețeaua de distribuție învechită, cât și la CET-uri.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI