Se modifică vârsta de votare la alegerile din România?! Grupul parlamentar AUR, în frunte cu deputatul George Simion au depus mai multe proiecte spre dezbatere în Parlament. Unul dintre acestea, aprobat tacit, de altfel, de Senat, are în vedere schimbarea vârstei de votare pentru viitoarele alegeri. În ședința de astăzi din Senat, proiectul a fost anunțat ca fiind aprobat tacit, apărând și primele reacții din partea Guvernului. Surse din guvern spun că proiectul încalcă flagrant prevederile din Constituția României.
După o dezbatere, cel puțin bizară și scurtă, la ședința de astăzi a Senatului a fost anunțată aprobarea tacită a unui proiect de lege. Acest proiect este menit să modifice organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. În același proiect s-a modificat și vârsta minimă pentru viitori votanți la alegerile locale și prezidențiale. Astfel că, deși încalcă prevederile constituționale, s-a decis ca vârsta minimă să fie 16 ani, față de 18 ani cât a fost până acum.
Proiectul a plecat de la inițiativa AUR, împreună cu parlamentari PNL și USR, și va modifica Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, după cum urmează:
„au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”. Totodată, se propune modificarea art. 5 alin. (5) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, astfel încât ”cetăţenii români care au vârsta de 16 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European.”; se arată în document.
Deși nu a fost dezbătut public proiectul, se pare că Senatul a pasat rapid decizia finală către Camera Deputaților, care este forul legislativ pe astfel de proiecte. Cu toate astea, spun surse din Guvern, prevederile noilor amendamente le încalcă pe cele din Constituția României.
Normele europene, mai ales în astfel de situații, care țin strict de Constituția unui membru UE, sunt cadre generale. Acestea nu ar fi trebuit luate ad-literam. Cu alte cuvinte Parlamentul nu era obligat să modifice legea electorală pe această speță, având în vedere exact afirmația anterioară, cu privire la încălcarea Constituției.
Deocamdată a trecut doar de Senat, și rămâne la latitudinea Camerei Deputaților de a aproba sau nu amendamentele propuse. Rămâne de văzut dacă și la Camera Deputaților votul va fi tacit. Vom vedea dacă se va face o dezbatere publică, așa cum ar fi normal.