Se modifică restricțiile pentru incidența de până la 6 la mie. Ce variantă nouă propune CNSU

Se modifică restricțiile pentru incidența de până la 6 la mie. Ce variantă nouă propune CNSU
Școlile deschise și magazinele nu se închid la ora 18:00

Pentru ședința de ieri a CNSU erau anunțate mai multe modificări cu privire la restricțiile impuse de incidența de 6 la mia de locuitori. Conform documentelor s-au decis mai multe schimbări în acest caz. Noile modificări readuc în prim-plan masca de protecție, ora de închidere a magazinelor și accesul populației la anumite evenimente. Toate aceste modificări au fost aprobate aseară târziu, la finalul ședinței CNSU.

CNSU readuce obligativitatea măștilor în spațiile deschise

După ce Sorin Cîmpeanu anunța menținerea școlilor deschise, prin eliminarea pragului, aseară târziu CNSU a mai luat noi decizii ce vin să schimbe regulile impuse, cele de până acum. Cu alte cuvinte, odată cu creșterea incidenței ratei de noi infectări la 6, s-au luat deciziile cele mai bune pentru acst moment.

Documentul prevede ca, cel mai târziu de mâine, 2 octombrie, după ce Hotărârea nr. 76 din 30.09.2021 este publicată în Monitorul Oficial, românii să poarte obligatoriu măștile de protecție în toate spațiile deschise. Obligativitatea este stipulată în noua hotărâre a CNSU, după cum urmează:

„Art.5 – Se propune ca în toate localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, să fie instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, în toate spațiile publice închise și deschise.”, spune Hotărârea nr. 76 din 30.09.2021.

Școlile deschise și magazinele nu se închid la ora 18:00

În aceeași decizie de ieri seară este menționat faptul că, indiferent de incidența ratei de infectare, școlile vor rămâne deschise și cursurile se vor face prin predare directă. În același timp se schimbă și ora la care magazinele se vor închide. Până aseară ora era 18:00, dar începând de astăzi, acolo unde este carantină pe timpul nopții, magazinele se vor închide la oa 22:00.

„Art.6 – Se propune ca programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, să se desfășoare doar în intervalul orar 5,00-22,00. În intervalul orar 22,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.”, este stipulat în aceeași hotărâre.

CNSU decide noi restricții. În restaurante și la evenimente cu doar 50% din capacitate

Până mai ieri, în sălile de cinema, de teatru, restaurante, cluburi, sau la diferite evenimente, se putea intra, folosindu-se doar 75% din capacitate. De astăzi se micșorează acest barem la 50%, conform deciziei de aseară a CNSU, și doar până la ora 24:00. În același timp, la nunți, botezuri, etc, se va intra doar  pe baza certificatului verde, mai spune CNSU, sau în urma efectuării unui test PCR. CNSU a mai anunțat prin decizia de aseară și cine sunt cei exceptați de la restricții, după cum urmează:

„Art.7 – Se propune exceptarea persoanelor are se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19 de la interdicția de circulație în afara locuinței/gospodăriei, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.”

Pentru mai multe detalii puteți consulta documentul emis de CNSU aici.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI