Românii se confruntă cu un val de scumpiri fără precedent. Mâncarea, energia electrică, energia termică, gazele și combustibilul au cunoscut cele mai mari scumpiri de până acum. Rata inflației a crescut cu 8,53% , iar potrivit estimărilor Băncii Naționale a României, majorările de prețuri nu se vor opri aici. Scumpirile la carburanți și îngrășiminte, suprapuse cu războiul de la granițele României, vor avea un impact major și asupra prețului produselor alimentare care ajung în magazine, iar unele dintre ele se vor scumpi chiar și cu 30% în perioada următoare.
Majorarea tarifelor la energie electrică și gaze naturale a dus automat la o creștere semnificativă a prețurilor la alimente. Produsele alimentare s-au scumpit în medie cu aproape 10% în februarie, față de aceeași lună a anului trecut, potrivit INS.
Printre alimentele care au cunoscut cele mai mari scumpiri se numără cartofii (peste 30%), uleiul comestibil (26%), făina și mălaiul (17%), zahărul (12%), peștele și brânza (10%). De asemenea, și pâinea s-a scumpit cu 14 procente.
Însă majorarea cea mai importantă de preț a fost la gaze naturale, care s-au scumpit cu peste 45% față de februarie 2021. Carburanții s-au scumpit cu 27%, iar facturile la energia termică sunt mai mari cu 21 de procente.
Prețurile vor continua să crească și în perioada următoare. Scumpirile îngrășămintelor și războiul din Ucraina se vor reflecta în prețul final al produselor alimentare. Astfel, legumele, fructele și carnea vor deveni un lux pentru români. Odată cu apropierea Sărbătorii Paștelui, carnea de miel se va scumpi și ea cu 30%.
Iar veștile proaste nu se opresc aici. BNR prognozează o creștere continuă a inflației, astfel încât, la finalul celui de-al doilea trimestru al acestui an va ajunge la 11,2%, la finalul semestrului III, la 10,2%, iar la sfârșitul trimestrului IV, la 9,6%.
După scumpirea nejustificată a uleiului, autoritățile au demarat controale ample la comercianți și au dat asigurări că în România există stocuri suficiente de ulei. În ultimele zile, românii au luat cu asalt supermarketurile și magazinele pentru a cumpăra ulei, după ce în mediul online s-a răspândit zvonul potrivit căruia costul acestui produs ar urma să explodeze.
Luni seara, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul urmează să adopte marți o ordonanță de urgență care va plafona tarifele la energie electrică și gaze naturale pentru o perioadă de un an, începând cu luna aprilie.
„Vom interveni în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie si gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie.”, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul a anunțat că, la gaze, tariful practicat pentru gospodării va fi de 31 de bani pe kwh. În ceea ce privește electricitatea, gospodăriile care consumă curent sub 100 kwh/lună vor avea un tarif numit social de 68 de bani pe kwh, timp de 12 luni, începând cu 1 aprilie. Cele care au un consum între 100 și 300 kwh vor achita 80 de bani, iar gospodăriile care depășesc acest consum vor achita prețul din contractul încheiat cu furnizorul.