La începutul acestui an Guvernul anunța mărirea alocațiilor, mai exact de la 1 ianuarie 2020 printr-un proiect de lege ambițios. Inițiatorula cestui priiect delege era Robert Sighiartău, deputat PNL.
Dacă legea va fi validată de Curtea Constituțională, atunci de la 1 august elevii vor avea alocațiile mărite, spun sursele. Implicarea CCR a venit după ce Guvernul făcuse o sesizare pe marginea legii aprobate de Camera Deputaților, pe 15 octombrie 2019, proiectul de lege care vizează majorarea anuală a alocației pentru copii cu rata medie anuală a inflației.
Scenariul este simplu, și anume dacă CCR va respinde sesizarea, Guvernul va fi obligat să dubleze alocațiile copiilor înainte de începutul lunii următoare. În momentul de față totul depinde de data în care se va publica decizia. Reamintim că legea a fost promulgată de președintele Iohannis la începutul anului, însă a fost amânată de Guvern prin ordonanță de urgență.
”Termen de judecată 15 iulie pentru sesizarea referitoare la Legea privind respingerea OUG 2/2020 pentru prorogarea intrarii în vigoare a art. I pct.1 din Legea 14/2020 privind aprobarea OUG 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61 /1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin. (1) din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap”, a transmis CCR.
Conform proiectului de lege, aprobat de Camera Deputaților și promulgat de Klaus Iohannis, noile alocații vor fi date conform unor criterii bine stabilite, după cum urmează:
a) 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;
c) 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Statistica Agenţiei Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială spune că în luna aprilie a acestui an un număr de 3,66 de milioane de copii au primit alocaţie de stat, sumele ridicându-se la 632 de milioane de lei.