Premierul Cîțu nu vrea majorarea alocațiilor în 2021! Marea majoritate a părinților așteptau de la premierul Florin Cîțu vești despre majorarea alocațiilor copiilor în 2021. PSD depunea un amendament la actualul buget de majorare. Cu toate astea, se pare că PNL-istul Florin Cîțu se ține tare pe poziție.
Avem un buget de criză pentru 2021, considerat unul din cele mai mici din ultimii 30 de ani. Totuși România speră la o creștere economică substanțială pentru a-și putea menține cheltuielile la un nivel minim. Dezbaterile din comisiile parlamentare pe bugetul de anul acesta au fost aprinse. Rezultatul final, după comisii, se pare că a fost exact așa cum și l-a dorit inițial Cîțu, și anume să treacă nemodificat.
PSD anunța depunerea unui nou amendament, acela de majorare a alocațiilor copiilor de la 214 la 300 de lei. Din păcate amendamentul nu a trecut și astfel decizia de majorare a alocațiilor a murit în fașă. De altfel, la ieșirea din Parlament, Premierul Cîțu declara clar că nu își dorește o modificare a bugetului, cu privire la cheltuielile cu ajutoare sociale și alocațiile.
„Am spus de la început că vreau ca acest buget să iasă din Parlamentul României aşa cum a fost aprobat în Guvern. Dacă sunt economii, ne uităm unde vor fi redirecţionate aceste economii. Anul acesta, alocaţiile au fost mărite cu 20%.
În Uniunea Europeană, salariile au crescut în medie cam cu 3% la cele din sectorul public. În sectorul privat am văzut estimări pentru 2021 că salariile rămân constante. Eu cred că o creştere de 20% este una semnificativă şi pentru alocaţii în aceste condiţii de criză.”, spune Premierul Cîțu
Toată lumea este conștientă de criza economică prin care trece România acum, ca urmare a pandemiei. Problema este însă la îndatorarea țării în anul care tocmai a trecut. Îndatorarea va îngreuna și mai mult lichiditățile de la bugetul de stat.
Nici nu a trecut bine bugetul prin votul parlamentului, că deja se vorbește de rectificările bugetare pe care Cîțu le va face. Din păcate pentru mulți analiști economici, conform premierului, rectificările nu vor fi atât de mari pe cât s-ar dori. Astfel că, deși se vor face mici rectificări, alocațiile copiilor nu vor fi luate în calcul.
”Este vorba de un mod predictibil de a face politică economică şi avem o strategie fiscal-bugetară pe care am prezentat-o, şi ne ţinem de această strategie fiscal-bugetară.”, spune clar premierul Cîțu.
Cu alte cuvinte, nici pensiile, nici salariile minime, nici alocațiile nu vor avea vreo modificare în 2021, nici după rectificarea bugetară.
Există totuși promisiunea Ralucăi Turcan, printr-un proiect care așteaptă votul în Parlament: „În momentul de faţă avem un proiect de lege în Parlament şi în funcţie de rezultatul votului din Parlament vom vedea dacă vor mai fi şi alte majorări”.