Se întâmplă cu pensionarii din România. Este un record şi fără precedent în statistici
Se întâmplă cu pensionarii din țara noastră și este vorba despre un record înregistrat. Iată ce arată statisticile de la Ministerul Muncii, din iunie 2020 și până iunie anul acesta.
Ce se întâmplă cu pensionarii din România
Țara noastră înregistrează o scădere record a numărului de pensionari. Astfel, din luna iunie a anului trecut și până la mijlocul anului acestuia, peste 61 de mii de persoane au ieșit din sistem, reprezentând cea mai mare scădere înregistrată din anul 2013 și până în prezent.
Numărul pensionarilor din România scade de la an la an Datele Ministerului Muncii indică că la finalul lunii iunie, în România, mai puțin de patru milioane de 900 de mii de români erau pensionari, un număr în scădere cu peste 61.000 de persoane față de iunie 2020.
În comparație cu anul 2019, acealași interval, numărul este de două ori și jumătate mai mare. Tot aceleași date au mai indicat că în primele 9 luni ale anului, România a pierdut aproape 39 de mii de pensionari, iar cea mai mare scădere a fost înregistrată în perioada iulie-august.
În numai o lună în sistemul de pensie, s-a înregistrat o scădere de 8.300 de persoane. Din totalul numărului de pensionari din România, mai bine de 95% erau pensionari de asigurări sociale de stat, iar restul persionari agricoli.
Cei mai mulți pensionari din țara nostră sunt bărbați, iar 2 din 10 au ieșit la pensie anticipat. Conform datelor Institutului Național de Statistică, pensia medie în România valorează 1.500 de lei, în creștere cu mai bine de 20 de procente față de acum 2 ani.
Pensiile ar putea crește de anul viitor
Ministrul muncii, Raluca Turcan, a anunța în luna iunie, anul acesta, că anul viitor va fi aplicabilă actuala legislaţie în materie de pensii, urmând ca până la sfârşitul lui 2022 să fie adoptată o nouă lege a pensiilor. Prin urmare pensiile vor creşte în 2022 cel puţin cu rata inflaţiei, spunea ministrul muncii în timpul unei vizite efectuate la Botoşani.
„Legislaţia pe care o avem în momentul de faţă ne-a permis ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor de 14% făcută la finalul anului trecut şi în condiţiile în care noua lege a pensiilor, cel mai probabil, va fi gata la finalul anului 2022, înseamnă că anul viitor vom rămâne cu actuala legislaţie în materie de pensii şi cel mai probabil vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei”, spunea Raluca Turcan.
Tot Raluca Turcan mai denunța și inechităţile din sistem.
„Raportul între cea mai mică pensie şi cea mai mare este de 1 la 100. Există mii de pensionari care câştigă în instanţă împotriva statului român şi atunci avem obligaţia să creştem contributivitatea la sistemul de pensii aducând în calcul pensiilor cât mai multor oameni toţi indicatorii de contributivitate, să reducem inechităţile, să facem sustenabil şi predictibil acest sistem, nu la bunul plac al decidenţilor politici care, de obicei în ajun de campanii, mai majorează pensiile. În acelaşi timp să digitalizăm toate dosarele de pensii”, a mai spus Raluca Turcan.