De când se închid școlile în București. E oficial, ce se întâmplă în Capitală

De când se închid școlile în București. E oficial, ce se întâmplă în Capitală
Ministerul Educației, anunț oficial pentru școli și grădinițe

Autoritățile vin cu un nou anunț despre ce urmează să se întâmple în București în privința instituțiilor școlare. Părinții și elevii trebuie să ia la cunoștință noua veste. Iată anunțul oficial al Ministerului Educației.

UPDATE: Premierul Ludovic Orban a anunțat în cursul zilei de duminică faptul că toate școlile din București vor continua predarea exclusiv în ONLINE. Oficialii au decis să renunțe la scenariul hibrid în favoarea acestuia în urma datelor îngrijorătoare în contextul pandemic.

„Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va constata depășirea pragului de 3 la mie și va lua măsuri. Printre acest măsuri este purtarea obligatorie a măștii în toate spațiile deschise, suspendarea cursurilor școlilor și organizarea cursurilor online, suspendarea activității teatrelor, cinematografelor, restaurantelor și cafenelelor la interior”
Ludovic Orban

Ministerul Educației, anunț oficial pentru școli și grădinițe

Situația din România se înrăutățește pe zi ce trece, rata infectării oamenilor de pe teritoriul țării noastre rămâne la îngrijorarea supremă a tuturor, iar regulile sunt într-o continuă schimbare. Monica Anisie a venit azi, 18 octombrie, cu noi precizări. Aceasta a ieșit la rampă în urma datelor oficiale ale cifrelor de îmbolnăvire de la noi care a depășit deja pragul 3 la mia e locuitori. Oficialul a declarat pentru edupedu.ro că elevii vor merge la școală în funcție de scenariul stabilit deja – modelul hibrid. De marți încolo, urmează să se ia calcul și alte variante negre precum suspendarea cursurilor față în față. De asemenea, Anisie a mai precizat și că Direcția de Sănătate Publică va prezenta Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă o analiză a situaţiei epidemiologice, iar Comitetul ar putea să decidă suspendare cursurilor pentru două săptămâni.

Comitetul pentru Situații de Urgență se reunește în decursul a 48 de ore de la depășirea pragului de 3 infectări la mia de locuitori, conform ordonanței care prelungește starea de alertă. Instituțiile de învățământ din București nu au intrat în planul roșu, iar abia de mâine sau poimâine se va hotărâ noua direcția a lor. ”În funcție de existența transmiterii comunitare în localitate și de numărul de focare existente în unitățile de învățământ, precum și de alte criterii de risc, Comitetul poate decide prin emiterea unei hotărâri suspendarea temporară a activităților didactice pentru 14 zile. Și aici este vorba despre activitățile didactice care presupun prezența față în față în unitățile de învățământ, cursurile desfășurându-se online. Asta este ceea ce spune ordinul comun”, a declarat Monica Anisie.

Ministerul Educației, nou anunț pentru școli și grădinițe după depășirea recentă a pragului de infectări
Ministerul Educației, nou anunț pentru școli și grădinițe după depășirea recentă a pragului de infectări

„E foarte puțin depășit ca să panicăm lumea

În Capitală, ultima zi a săptămânii în curs avea 40 de școli incluse în scenariul roșu, adică acela în care elevii învață strict online. Prefectul Bucureștiului a precizat în cursul zilei de luni că ”3,02 (n.r. – rata de infectare) e foarte puțin depășit ca să panicăm lumea”.

„Nu cred că în următoarele zile ne aşteaptă noi restricţii. Luni, când se dă săptămânal rata de incidenţă pe 14 zile, vom vedea cum a evoluat această rată şi în funcţie de asta vom vedea ce trebuie să facem noi pe viitor. Ce vă spun că vom face imediat – intensificăm controalele. Deci, Jandarmeria, Poliţia, organismele deconcentrate de la nivelul Municipiului Bucureşti vor lua măsuri pentru controale intense şi cu aplicarea sancţiunilor, deci nu se mai poate aşa. Ne uităm pe peroane, în staţii, lumea nu prea poartă masca”
Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei