Se demolează un bloc din București, construit ilegal: „Nu va mai rămâne nimic”

Se demolează un bloc din București, construit ilegal: „Nu va mai rămâne nimic”
„Gigel” arhitectul, lovește din nou. Bloc construit ilegal

Se demolează un bloc din București, construit ilegal! În ultimii ani, cel puțin în Capitală, s-a construit aproape haotic. În unele zone, cum este și cazul pe care-l prezentăm, s-a construit ilegal și în detrimentul altor clădiri monument istoric. Cazul de astăzi, un bloc de locuințe construit ilegal în Sectorul 1, va fi demolat în perioada următoare. Demolarea survine după o lungă perioadă de tergiversări, și o decizie a instanţei, dată în februarie. Lucrările de demolare au început deja, iar proprietarul terenului se gândește să-l vândă, după terminarea lucrărilor de demolare.

„Gigel” arhitectul, lovește din nou. Bloc construit ilegal

În urmă cu câțiva ani, în cel mai mare sector din Capitală, Sectorul, 1 se construia un bloc de locuințe. Până aici nimic deosebit, având în vedere că astfel de construcții au apărut peste tot, ca ciupercile după ploaie.

Partea interesantă intervine odată cu planurile arhitecturale ale viitorului bloc de locuințe. Conform reporterilor Observator, cel care s-a ocupat cu partea scriptică de arhitectură ar fi făcut totul în mod ilegal. De la planurile propriu-zise, și până la semnăturile de pe documente, totul era de fapt un fals.

De altfel, fostul Arhitect șef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, spune că „Pur şi simplu acolo a fost un fals. Am fost chemat la un moment dat la DNA, semnătura mea era falsificată. S-a făcut o expertiză grafologică. Era falsă dar totusi profesionistă, ca să spun aşa în ghilimele.”

Ca urmare a descoperii falsului, procurorii DNA demarau o anchetă, în urma căreia dosarul ajungea în instanța de judecată, iar arhitectul condamnat la închisoare. Condamnarea era, odată pentru falsul în acte publice, dar și pentru că acesta luase decizia de a construi respectivul bloc într-o zonă protejată a Capitalei, din Sectorul 1.

Terenul pe care a fost construit ilegal blocul se află în imediata apropiere a unei clădiri vechi, de 100 de ani, intrată în categoria clădirilor monument istoric. De altfel, cei care depuneau o primă reclamație pe fond, erau locuitorii respectivei clădiri monument istoric.

Decizia instanței irevocabilă! Se demolează un bloc din București, construit ilegal

În februarie a.c., Instanța de judecată, pe lângă condamnarea arhitectului, care între timp fugise în Italia, a fost și de demolare a respectivei construcții ilegale. Așa se face că, de la începutului lunii iunie, clădirea a intrat automat în procesul de demolare.

Termenul dat de Instața de judecată este de 5 luni, adică până în noiembrie 2022. De cealaltă parte, obligat de împrejurări, mai spun reporterii Observator, investitorul care deține terenul pe care s-a construit blocul, a decis să demoleze pe banii săi.

Acesta spune că, deși va avea o pierdere de 6 milioane de lei, „Obligaţia mea conform deciziei Curţii este să demolez. După asta o să vând terenul, nu ştiu. A fost o mare problemă. Eu demolez fără motiv, dacă mă întrebi pe mine. Clădirea a fost construită corect”.

Cât despre „Gigel” arhitectul, conform deciziei Instanței de judecată, după ce va fi extrădat din Italia, unde fugise, va sta în spatele gratiilor timp de aproape 3 ani de zile.

Reamintim de un alt caz, situat tot în Sectorul 1, Clădirea Cathedral Plaza, de lângă Catedrala Romano-Catolică, care va fi demolată, Nicuşor Dan semnând dispoziţia de demolare.

Urmăriți Playtech.ro și pe