Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice proiectul HG pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară. Majorarea atrage anumite creșteri, dar vine și cu câteva beneficii. Voucherele pentru vacanță vor fi mai mari de la 1 ianuarie. ,,Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern”, a precizat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.
Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice proiectul HG pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Mai exact, de la 1 ianuarie este propus un salariu de 3.000 de lei, cu o creștere de 17.6% față de luna decembrie 2022. Majorarea vine însă și cu câteva beneficii.
Vestea bună este că voucherele de vacanță vor fi mai mari de la 1 ianuarie. Mai exact, acestea vor ajunge de la 2.550 de lei la 3.000 de lei, în conformitate cu noul salariu minim pe economie. Mai mult decât atât, la această sumă se va aplica un impozit de 10%.
Concret, valoarea tichetelor de vacanță se va raporta la perioada lucrată de bugetari în funcție de noul salariu minim de la 1 ianuarie 2023. În timpul acesta, angajații din sectorul privat vor putea primi vouchere din bugetele firmelor la care lucrează, pe când voucherele pentru angajații la stat vor fi plătite din bugetul public.
„Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă.
Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a precizat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.
Așadar, tichetele de vacanță pot fi acordate și salariaților din privat direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionale de efectuarea concediului de odihnă.
Voucherele primite de salariați pot fi folosite pentru achiziționarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate și alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear. Legislația privind acordarea acestora este OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.