Marți, 27 octombrie, Camera Deputaților a adoptat un proiect prin care se prevede că Ministerul Tineretului și Sportului acordă sportivilor români tichete valorice în valoare de 150 de lei lunar. Acestea sunt valabile timp de un an și pot fi utilizate doar pe teritoriul României.
Potrivit proiectului de lege, copii și juniorii legitimați la structurile sportive care practică sportul în mod organizat su considerați sportivi de performanță și pot beneficia lunar de aceste tichete valorice.
”Copiii și juniorii legitimați la structurile sportive care practică sportul în mod organizat cu scop în participarea la pregătire, competiții sportive naționale și internaționale oficiale sunt considerați sportivi de performanţă și beneficiază lunar de un stimulent financiar sub forma tichetelor valorice, denumite tichete de sportiv de performanţă”, se arată în proiectul legislativ, potrivit Agerpres.
Aceste vouchere vor fi acordate în mod nediscriminatoriu de către Ministerul Tineretului și Sportului. Tichetele se dau exclusiv pentru acoperirea unor cheltuieli cu privire la practicarea sportului de performanță.
”Valoarea nominală permisă pentru un tichet de sportiv pe suport de hârtie este de 150 lei pe lună, utilizabilă doar pe teritoriul României la persoanele juridice cu care Ministerul Tineretului și Sportului va avea un acord semnat în acest sens”, se mai arată în propunerea legislativă.
Potrivit unor studii din Germani și Italia, fotbaliștii și sportivii de performanță prezintă un risc crescut de infectare. Cercetarea imunologilor și specialiștilor pneumologi de la institutele din Berlin, Roma și Verona sugerează că, din cauza antrenamentelor intense, sportivii de elită au șanse mai mare să inhaleze particulele de virus și să le direcționeze în zona inferioară a plămânilor.
Sportivii care sunt asimptomatici își pot agrava starea prin infectarea plămânilor în timpul exercițiilor fizice intense.
Cercetătorii italieni sunt de părere că sportivii profesioniști sunt expuși la noul coronavirus în mod special, mai mult decât persoanele obișnuite, din cauza antrenamentelor fizice intense și de lungă durată.
”Chiar și SARS-CoV-2 se poate răspândi mai ușor în zonele cele mai profunde ale plămânilor în timpul exercițiului intens și acolo începe acțiunea sa agresivă. Nu întâmplător, o mare parte dintre jucătorii profesioniști de fotbalul au acuzat stări de febră, tuse seacă și stare de rău imediat sau la câteva ore după ultimul lor meci oficial’”, se arată în lucrarea oamenilor de știință italieni.