Românii se întorc în țară, iar alții pleacă la muncă, sărăcia fiind mai de temut decât COVID-19. Pentru cei care sunt aici și vor veni înapoi la muncă din 15 mai, statul are planuri mari, rezumate la 45 la sută din salariu.
Guvernul ia în calcul ca statul să susțină 35-45% din salariile angajaților care își reiau activitatea de la 15 mai. Anunțul a fost făcut de șeful cancelariei premierului, Ionel Dancă.
„Aceste măsuri vor fi înlocuite cu măsuri active.Una este transformarea șomajului tehnic într-o formă de sprijin din partea statului a celor care se întorc la muncă, posibilitatea de sprijin a costurilor salariale cuprinse între 35 – 45 %.
Suntem în evaluare cu aceste măsuri din punct de vedere a impactului și a resurselor bugetare necesare pentru adoptarea lor”, a spus Dancă, în direct la Digi 24.
La finalul lunii aprilie, premierul Ludovic Orban declara, la sediul Ministerului de Interne, că se ia în calcul ca, după 15 mai, să se facă un triaj la locul de muncă sau școală, prin intermediul termometrelor electrice. Șeful Executivului a participat atunci la întâlnirea consiliului de suport tehnico-ştiinţific, care conține specialiști în domeniul epidemiologic, medici infecționiști şi reprezentanți ai principalelor instituții, care fac analize și furnizează elemente pentru decizii.
„A fost o discuție dedicață în principal unei analize dedicate măsurilor de relaxare viitoare E car că trebuie să facem o inventariere a măsurilor luate odată cu debutul epidemiei și după declararea stării de urgență și să facem o analiză a acestor măsuri și să stabilim niște criterii cât se poate de obiective cu privire la cadența măsurilor de relaxare”, a spus Orban.
Premierul a mai explicat că, pentru a putea pune în aplicare această măsură, este nevoie de o dotare a companiilor, a instituţiilor publice, așa încât să se poată lua temperatura când vine omul la muncă. Despre acest lucru menționează că urmează să se întâmple zilnic, iar în cazul în care persoana are temperatura peste 37 de grade, să nu i se permită accesul la muncă şi să fie supusă unei evaluări medicale, inclusiv o testare de COVID.