În aceste zile reci fermierii români primesc vești bune de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Instituția a anunțat publicarea ghidului prin care românii pot depune un potențial proiect de investiții în agricultură. Suma acordată pentru aceste proiecte, conform AFIR, se ridică la 105 milioane de euro.
Sectorul agricol contribuie cu 4,8% la PIB-ul României și este o sursă majoră de ocupare a forței de muncă. Este vorba de 20% din populația activă, în zonele rurale. Cu toate acestea, în ultimii ani, producția agricolă a stagnat. Sectorul prezintă o înclinație scăzută la investiții, dovadă fiind o scădere a investițiilor fermierilor în active corporale în ultimii ani. Cu toate astea s-au făcut investiții, în principal, în clădiri și mașini noi și alte echipamente.
Deși investițiile au fost puține, fermierii români au reușit totuși să-și mențină afacerile pe picioare. Prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), în ultimii ani s-au demarat proiecte de infrastructură. Proiectele sunt menite să-i ajute pe fermierii români să acceseze fonduri de investiții.
Recent AFIR a anunțat o nouă sesiune de accesări de fonduri, prin publicara unui ghid care să-i ajute pe fermierii români să depună proiecte de finanțare în infrastructura din agricultură. Conform AFIR, sumele se ridică la aproximativ 105 miliane de euro, în acest moment.
„Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a publicat, pe pagina oficială de internet, Ghidul solicitantului pentru obţinerea sprijinului financiar acordat prin submăsura 4.3 –componenta infrastructura de acces agricolă din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Submăsura finanţează Investiţiile pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – componenta infrastructura de acces agricolă. Sesiunea pentru primirea cererilor de finanţare se va desfăşura on-line în intervalul 28 octombrie 2021, ora 9.00 – 27 ianuarie 2022, ora 16.00”, a informat AFIR.
Toate proiectele de infrastructură pentru fermierii români, în general, sunt finanțate de bănci, instituții financiare nebancare (IFN) și Fondul de garantare a creditelor rurale. Cele 10 instituții bancare principale reprezintă 83% din activele sectorului bancar. Instituțiile financiare nebancare (IFNB) joacă un rol important în finanțarea fermelor micro și mici.
Fondul de garantare a creditelor rurale stimulează, de asemenea, interesul instituțiilor financiare de a finanța agricultura. Împrumuturile totale restante acordate sectorului primar agricol, forestier și piscicol au crescut ușor în ultimii 4 ani. Cu toate acestea, nevoile de finanțare ale fermelor viabile economic4 sunt departe de a fi satisfăcute, arătând potențialul pentru alte instrumente financiare.
De data asta, însă, fermierii români, spune AFIR, pot accesa cel puțin 1 milion de euro pentru un proiect ferm de infrastructură în agricultură, tot ceea ce au de făcut este să urmezae ghidul publicat de instituție pe site-ul acesteia.
Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Mihai Moraru, a explicat care sunt parametrii funcționali pentru aceste finanțări și scopul investițiilor, atât de necesare pentru fermierii români și pentru agricultura românească, în general.
„Scopul investiţiilor sprijinite prin submăsura 4.3-A trebuie să fie îmbunătăţirea performanţei economice a fermelor şi facilitarea modernizării acestora, în special în vederea creşterii participării şi orientării către piaţă, dar şi pentru a asigura diversificarea agricolă.
În mod direct, finanţarea pe care o pot obţine unităţile administrativ teritoriale prin PNDR trebuie să asigure îmbunătăţirea accesibilităţii exploataţiilor agricole prin realizarea sau modernizarea căilor de acces, asigurând totodată o mai bună aprovizionare şi un acces mai facil către consumatori şi pieţele de desfacere”, a precizat Mihai Moraru, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).