Proiectul prin care mii de români vor primi 2,000 de euro de la stat, a fost adoptat astăzi și va intra în vigoare în viitor. Au mai apărut și noutăți în acest sens, care reprezintă o veste bună și pentru o altă categorie.
Acest ajutor de 2.000 de euro pe care statul urmează să-l acorde a mai trecut o etapă. Deputații și-au dat acordul pentru el și modificarea este legată de faptul că va putea fi cerut și de către profesioniști.
Microgranturile pot fi cerute în principal de către IMM-urile care dovedesc că la finele anului 2019 nu aveau salariați, PFA-urile din mai multe domenii de activitate, care sunt trecute în anexa 1 a OUG 130/2020, dar și cele implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu coronavirus, CMI-urile implicate, de asemenea, în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu coronavirus și, în fine, ONG-urile din domeniile de activitate din aceeași anexă 1.
Acești bani pot fi folosiți la achitarea datoriilor la stat sau către furnizori. Microgranturile mai pot fi folosite și pentru achiziționarea unor materiale de protecție medicală. Totodată, pot exista cheltuieli la achiziția de servicii și reparații. Mai mult, și chiriile pot fi achitate cu banii obținuți din microgranturi, potrivit avocatnet.ro.
Cu toate că pare imposibil de crezut, banii din microgranturi necheltuiți vor fi returnați în mod obligatoriu. Românii vor returna banii înapoi cel mul 30 de zile de la expirarea duratei contractului de acordare a ajutorului de stat.
Deși proiectul de lege a fost adoptat astăzi, înscrierile pentru aceste ajutoare de stat ar putea să se termine înainte ca măsura să devină oficială.
”Sunt eligibile pentru accesarea granturilor privind capitalul de lucru și companiile sau ONG-urile care desfășoară activități în domeniul târgurilor și evenimentelor de afaceri, IT, tehnologie, digital, educație financiară, strategie și management, care nu s-au calificat pentru obținerea certificatului de urgență din cauza specificului activității lor (și anume organizare anuală, cu concentrarea veniturilor doar într-o anumită perioadă din an, nu doar în prima jumătate a anului, perioadă luată în calcul pentru stabilirea procentului de scădere de minim 25% prevăzut ca și condiție de eliberare a certificatului de situații de urgență).
În acest caz, scăderea de 25% cerută pentru eliberarea certificatului de situații de urgență se va calcula luând în calcul anul fiscal 2020 prin comparație cu anul fiscal 2019 sau, după caz, semestrul 1, respectiv semestrul 2 2020 prin comparație 2019”, se arată în proiectul de lege.