În mai anul trecut, Ministerul Agriculturii declara că a primit aprobarea Comisiei Europene. Aprobarea avea legătură cu sprijinirea fermierilor locali afectați de Pandemie. Prin acest demers ministerul avea să primească fonduri UE neutilizate de până la 80 de milioane de euro. Printre cei care ar putea beneficia de aceste subvenții sunt și cultivatorii de mirodenii.
Pe fondul crizei economice și a degradării agriculturii românești, ministerul de resort accesa peste 80 de milioane de euro din fonduri europene. România a primit aprobarea Comisiei de a aloca în acest scop până la 1% din fondurile UE destinate investițiilor rurale, dar neutilizate încă.
Odată cu alocarea fondurile s-au creat și diferite proiecte de revigorare a anumitor zone agricole, care ar putea aduce profit. Conform unor surse guvernamentale, există un proiect de subvenționare pentru cultivatorii de mirodenii din România.
”Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2021, pentru susținerea
producției la următoarele plante aromatice:
a) busuioc;
b) cimbru;
c) coriandru;
d) fenicul;
e) muștar.”, propune noul proiect.
Sumele alocate ar fi de aproximativ 6 milioane de lei. Proiectul se adresează cultivatorilor de cimbru, busuioc, fenicul, muștar și coriandru. Conform proiectului sumele variază între 100 de euro pe hectar și 3.400 de euro pe hectar, în cazul culturilor de cimbru.
Aceleași surse spun că suma alocată acestui proiect de subvenționare pentru cultivatorii de mirodenii se ridică la 6 milioane de lei. Banii vor fi asigurați din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Pentru a accesa subvențiile, există anumite condiții de eligibilitate pentru cultivatorii de mirodenii din România. Condițiile vor fi publicate pe site-ul Ministerului în momentul în care va fi demarat proiectul.
”Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare. Valoarea se încadrează în cursul exerciţiului financiar actual. Respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program şi în cele două exerciţii financiare precedente.
În situaţia în care după centralizarea tuturor situaţiilor privind sumele necesare reprezentând ajutor de minimis se constată depăşirea sumei maxime prevăzute (…), valoarea ajutorului de minimis care se acordă per beneficiar se reduce proporţional în vederea încadrării în bugetul alocat”, se menţionează în proiectul MADR.
Criteriile de eligibilitate vor fi anunțate de MADR și, conform proiectului, trebuie să se încadreze în condițiile prevăzute numai pentru o singură cultură dintre cele stabilite în proiect în anul 2021, se mai spune în proiectul ministerului.