Unii dintre cei mai afectați de criza de anul trecut, care este și astăzi, sunt artiștii. Fie că vorbim de actori, cântăreţi, DJ-i, regizori, sunetişti, toți au ajuns aproape de faliment. Dacă anul trecut statul nu prea s-a îngrijit de soarta acestora, anul acesta se pare că lucrurile se schimbă. Deși pentru o perioadă, în 2020, au primit ajutoare de la stat, banii nu au fost suficienți. Plecând de la acest considerent s-a decis ca și în 2021 această categorie socială să mai primească 1.300 de lei.
Criza generată de pandemia covid a avut un impact brusc și substanțial asupra sectorului artelor și al patrimoniului cultural. Criza globală a sănătății și incertitudinea rezultată din aceasta au afectat profund operațiunile organizațiilor, precum și persoanele, atât angajate, cât și independente, din întreg sectorul. În urma declanșării acestei crize, până în martie 2020, majoritatea instituțiilor culturale din întreaga lume erau închise.
Expozițiile, evenimentele și spectacolele de teatru au fost anulate sau amânate. Ca răspuns, s-au depus eforturi intense pentru a furniza servicii alternative sau suplimentare prin intermediul platformelor digitale. Prin acceste noi metode s-a încercat menținerea activităților cu resurse minime.
Nici România nu a fost ferită de aceste efecte ale pandemiei. Majoritatea artiștilor, fie angajați la stat, fie independenți, au avut de suferit în 2020. Lipsa concertelor, a spectacolelor de teatru sau a evenimentelor culturale i-a adus pe mulți artiști români în pragul falimentului.
O măsură luată de guvern anul trecut a fost alocarea unor sume pentru artiștii aflați în această situație dramatică. În decembrie 2020 Raluca Turcan anunța că, după discuții cu reprezentanții artiștilor, s-a ajuns la alocarea a o sută de milioane de euro. Banii ar revenii celor afectați, sub forma de ajutoare financiare pentru această categorie socială.
„Ideea de la care am plecat când am gândit schema de ajutor de stat pentru cultură a fost să ajutăm întregul mediu cultural-creativ şi avem în vedere aproximativ 100 de milioane de euro pentru o schemă de ajutor de stat dedicată. Este important să vedem câţi artişti vor aplica pentru această schemă”, scria Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook.
Dacă banii alocați anul trecut au fost puțini, până la momentul anunțului făcut de Raluca Turcan, astăzi Florin Cîțu a făcut un nou anunț. Conform premierului guvernul a decis să acorde, ca schemă de ajutor, câte 1.300 de lei pentru artiștii afectați de criză. Datele incipiente spun că ar fi vorba de aproximativ 5.000 de oameni din această categorie socială.
Proiectul spune că cei din această breaslă vor primi o subvenţie de 41,5% din salariul mediu brut. Suma va fi de 1.300 de lei net pe lună, după ce se scade impozitul pe indemnizație. Această categorie va primii acești bani, chiar dacă își vor relua activitatea, dar sunt în continuare afectaţi de restricţii în munca lor.