Se dau bani de la stat: s-au extins indemnizațiile pentru cei afectați de pandemie

Se dau bani de la stat: s-au extins indemnizațiile pentru cei afectați de pandemie

Guvernul României a decis să extindă acordarea indemnizaţiei de 41,5% din câştigul salarial mediu brut şi altor categorii de profesionişti.

Indemnizația se acordă în baza OUG nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.

Actul normativ urmează să fie modificat de Executiv, astfel încât de indemnizația de 41,5% din câştigul salarial mediu brut să poată beneficia și alte categorii de profesioniști.

Cine va beneficia de indemnizație

Este vorba despre măsura „extinderii acordării indemnizaţiei de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, cu modificările şi completările ulterioare, şi persoanelor care au avut încheiate înainte de instituirea stării de urgenţă contracte de drepturi de autor şi drepturi conexe şi care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV alin. (4) din OUG 30/2020″.

Prin urmare, și aceste categorii de contribuabili activi pe piața muncii vor beneficia de indemnizația de la stat.

Totodată, pentru toate persoanele care beneficiază de acest drept „se reglementează actualizarea nivelului câştigului salarial mediu brut la valoarea prevăzută de Legea nr.16/2021 a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2021, astfel că, începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, vor beneficia de o indemnizaţie de 2.233 lei, faţă de cea anterioară de 2.253 lei”.

Guvernul mai are în vedere și o altă măsură, care are ca scop ajutorarea cetățenilor români. Este vorba despre un proiect de hotărâre pentru acordarea unor ajutoare de urgenţă în sumă totală de 1.381.600 lei pentru sprijinirea unui număr total de 341 familii şi persoane singure care se află în situaţii de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, inundaţii, accidente, probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, în vederea ameliorării situaţiei socio-materiale, de locuit şi de sănătate a acestora.

Ambele măsuri vor fi adoptate în ședința de joi a Guvernului, după cum au anunțat autoritățile de la București.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: