Se dau 400 de lei în plus la salariu. Ce categorie de români va câștiga mai mult în 2021

Se dau 400 de lei în plus la salariu. Ce categorie de români va câștiga mai mult în 2021
Ce români vor primi 400 de lei în plus la salariu

Începând din acest an, companiile pot acorda până la 400 de lei lunar angajaților care lucrează de acasă, fără a plăti taxe sau contribuții.

Se dau 400 de lei în plus la salariu

Din acest an, firmele cu angajați care lucrează de acasă le pot acorda acestora sume de până la 400 lei lunar (în funcție de numărul de zile lucrate în regim de telemuncă), pentru a-și plăti facturile la utilități, la locul în care muncesc, potrivit unei legi intrate în vigoare în decembrie 2020.

În acest fel, angajatorii pot oferi salariaților care lucrează de acasă acești bani fără documente justificative din partea beneficiarilor. Sumele acordate nu sunt impozabile, nu se cuprind în baza de calcul pentru contribuții sociale, iar aceste cheltuieli sunt deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, potrivit economica.net.

Acordarea acestor sume de bani nu este obligatorie

Prevederile sunt incluse în Legea 296/2020, votată de Parlament și promulgată de președintele României în decembrie 2020. Legea modifică mai multe prevederi din Codul Fiscal.

De menționat este faptul că, acordarea acestor sume de bani nu este obligatorie, ci opțională, iar sumele ce pot fi acordate sunt direct proporționale cu numărul zilelor în care angajatul a lucrat de acasă, 400 de lei fiind suma maximă acordată lunar în cazul în care activitatea respectivului salariat s-a desfășurat exclusiv în regim de telemuncă.

Munca de acasă este mai bine plătită

Telemunca este posibilă de obicei la joburile care vizează angajații din bănci, pe cei din domeniul IT și comunicații și o mare parte a managerilor și experților. Pe de altă parte, alte meserii presupun prezența la locul de muncă, precum cele de vânzători, angajați din domeniul curățeniei sau din sănătate.

În anul 2019, joburile cu posibilitatea lucrului de la distanţă vizau 33% dintre angajați și 46% din sursa de venit anuală în zona euro. Acest lucru sugerează că telemunca este predominantă în cazul joburilor bine plătite, potrivit datelor BCE.

În sectorul IT&comunicații sunt cei mai mulți angajați care pot lucra de acasă

În Uniunea Europeană, procentul angajaților care pot lucra de acasă este cel mai ridicat în sectorul IT&comunicaţii (83%), iar cel mai scăzut este în agricultură (7%). Deși aceste joburi din agricultură ce pot fi desfășurate de acasă reprezintă aproape a cincea parte din toate veniturile din sectorul agricol, scrie agenția EFE.

Sectoarele în care peste 40% dintre angajați pot lucra de la distanţă, precum educație, activități financiare, administrație publică, sectorul imobiliar și alte activități administrative reprezintă 30% din locurile de muncă totale din zona euro. Restul de 70% se distribuie între sectoare unde telemunca este o opțiune pentru un procent de până la 25% dintre angajați.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI