România a dat lovitura în Uniunea Europeanăl, iar anunțul făcut în urmă cu câteva ore. Astfel, țara noastră va deveni principalul producător de gaze din UE, când vor începe extracţiile zăcămintelor din Marea Neagră, a anunțat Franck Neel, membru în Directoratul OMV Petrom.
România va juca un rol important pe piața gazelor, urmând să devină principalul producător de gaze din Uniunea Europeană, când va începe extracția zăcămintelor din Marea Neagră.
”Am început cu liberalizarea pieţei de gaze naturale, la 1 iulie 2020. A fost o iniţiativă bună, pentru a ne alinia la Uniunea Europeană şi un pas important, deoarece au existat multe dezbateri cu privire la cât de pregătită este piaţa şi de a găsi soluţii pentru ca piaţa să funcţioneze bine”, a spus Franck Neel, membru în Directoratul OMV Petrom. Acesta s-a referit şi la finalizarea conductei BRUA, care este o lucrare de infrastructură importantă pentru țara noastră.
”S-a îmbunătăţit şi conexiunea cu Bulgaria şi vedem, acum, un flux de gaze între Bulgaria şi România, dar şi între Bulgaria, România şi Ucraina. Pentru a avea o piaţă liberalizată trebuie să ai competiţie şi ai nevoie de interconexiuni între ţări. Pentru România, unul dintre producătorii de gaze ai Europei, este important să asigure continuitate acestei industrii.
Ne aşteptăm ca România, cu gazul din Marea Neagră, să fie cel mai important producător din Uniunea Europeană. România ar avea un rol important în asigurarea securităţii aprovizionării în regiune, nu doar pe plan intern”, a continuat Franck Neel.
De asemenea, oficialul OMV Petrom a arătat că investitorii sunt îngrijoraţi de unele întârzieri. ”Legea offshore a fost promulgată în 2018, a avut câteva lucruri bune pe zona de reglementare, dar nu în ceea ce priveşte taxarea şi accesul la piaţă. Programul de gas release (GRP) are şi aspecte pozitive, şi negative. Pozitive: a fost schimbată obligaţia de tranzacţionare pe pieţele centralizate şi s-a asigurat lichiditate în piaţă.
În ceea ce priveşte volumul, din perspectiva producătorilor, este prea mare, ţinând cont de cerere. Este o problemă, deoarece nu vedem o concurenţă foarte mare în cadrul GRP”, a precizat Franck Neel. În absenţa cererii interne, gazul este exportat, acesta nefiind planul iniția al GRP.
”Preţul de start pentru ofertare, fixat de reglementator… Avem destule contra-argumente pe această zonă. Mai sunt mici ajustări de făcut, pentru ca toţi participanţii de piaţă să fie mulţumiţi”, a mai spus Franck Neel. Între iunie şi septembrie, producţia internă a României a scăzut cu 19%. ”A avut un impact semnificativ, în taxele colectate de guvern şi pe termen lung se va vedea un impact şi la consumatori.
Pe termen scurt, a fost pozitiv, în ceea ce priveşte preţurile dar, trebuie să fim pregătiţi, deoarece fiind sezonul de iarnă, vor fi importate volume de gaze iar preţul gazului va fi unul de import, nu fixat de GRP. Pentru România este important să dezvolte producţia locală şi să îşi reducă expunerea la preţurile internaţionale”, a continuat reprezentantul OMW Petrom.