Românii pot beneficia de bani de la stat. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească. Se dau 100.000 de euro pentru cei din categoria de vârstă de peste 40 de ani. Ce trebuie să facă doritorii ca să pună mâna pe această sumă?
Uniunea Europei pregătește o nouă campanie care să vină ca un sprijin pentru fermieri. Doritorii acestui beneficiu vor accesa până la 100.000 de euro. UE mai pregătește o campanie pentru sprijiirea celor care vor să înceapă o nouă afacere în agricultură. Această inițiativă vine după cea numită de ‘Tânărul fermier’.
În acest proiect sunt vizați oamenii care au vârste de peste 40 de ani și sunt dispuși să lucreze pământul ori să crească animale. Suma menționată anterior este nerambursabilă. Programul „Tânărul fermier” adus în prim-plan de autorități a avut scopul să întinerească rândurile celor care lucrează pământul cu aproape 11.000 de noi agricultori, acest lucru petrecându-se în condițiile în care mai bine de jumătate dintre ei aveau peste 50 de ani.
David George are 36 de ani și a reușit să ridice șașe solarii în care cultivă roșii cu banii din partea Uniunii Europene. Acesta a mărturisit că nu i-a venit să creadă când a fost sunat și i-a fost zis că au intrat banii de care să se folosească. Bărbatul nici nu s-a gândit la o sumă atât de mare: „Ne-a dat un pas în față, am luat tot ce vedeți aici, țevi.”
Călin Nuțu, directorul de comunicare al AFIR: ”Am primit solicitări în valoare totală de peste 600 de milioane de euro de la aproximativ 15.000 de tineri fermieri, însă alocarea totală a măsurii prin PNDR era de 467 de milioane de euro, deci nu aveam posibilitatea să finanțăm toate proiectele și în urma procesului de selecție, în urma evaluării proiectelor, au fost finanțate aproximativ 10.500 de proiecte.”
Noul program tot cu bani europeni poate fi accesat și de cei care sunt trecuți de peste 40 de ani, iar dacă au cunoștințe agricole vor putea lua astfel banii mai ușor. Noii fermieri ar putea primi chiar și 100.000 de euro, nerambursabili, cu care să pot să pornească o afacere în agricultură.
Alin Mituța, eurodeputat în comisia de agricultură a Parlamentului European: ”Să fie ceea ce se numește “seful exploatației agricole”, adică trebuie să dovedească că într-adevăr își încep o afacere în mediul rural și el sau ea este managerul acelei afaceri. Plus de asta, va fi nevoie să treacă prin niște traininguri.” (Sursa: știrileportv.ro)