Nou val de scumpiri în viitorul apropiat! Românii trebuie să se acomodeze cu gândul că urmează să scoată mai mulți bani din buzunar în perioada ce vine. Veștile sunt din ce în ce mai proaste.
Vești proaste în dreptul economiei din Statele Unite ale Americii! Influența pe care o au americanii asupra spațiului european din care facem parte îi face pe specialiști să considere că în curând vom simți pe pielea nostră lucrurile pe care ei deja le întâmpină în privința acestui sector.
Aceștia sunt din ce în ce mai încrezători că economia din SUA va reveni la cea de dinainte de criza sanitară, dar există un preț de plătit – creșterea prețurilor. Mai exact, se preconizează o creștere de 6.5$ în 2021, comparativ cu 6% cât era proiecția inițială, conform unui comunicat al Bank of America.
Specialiștii mai arată că asta ar putea să fie cea mai rapidă creștere economică a generației noastre, dar cei din Wall Street prevăd că bunurile și serviciile se vor scumpi în următoarea perioadă din cauza cererii care e mai mare pe zi ce trece.
„Dacă va apărea o cerere foarte mare, prețurile ar putea chiar să crească peste nivelurile lor pre-pandemice”, a declarat și Brian Rose, economist senior la UBS Global Wealth Management. Cel din urmă declară că majorarea prețurilor va fi determinată de o cerere mare, care indică „semn încurajator că impactul pandemiei dispare și viața revine la normal.”
„Potrivit calculelor Fondului Monetar Internaţional, performanţa economiei globale va fi în acest an şi în anul viitor cu un total de 12,5 bilioane de dolari (11 bilioane de euro) mai redusă. Aceasta este „cea mai gravă recesiune” de la criza economică mondială de acum aproximativ 90 de ani, a afirmat economista şefă a FMI, Gota Gopinath. Ea a adăugat: „Nicio ţară nu va scăpa neafectată”. Pentru a putea face o comparaţie: performanţa valorică brută a economiei germane a fost în 2019 de puţin peste trei bilioane de euro.
Ca o consecinţă a crizei, datoria publică va depăşi în acest an, raportat la performanţa economică, nivelul maxim înregistrat la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Conjunctura economică trebuie sprijinită în aceste împrejurări, iar ţările sărace au o şi mai mare nevoie de ajutor din partea statelor bogate. În plus, după depăşirea pandemiei, îndatorarea trebuie iarăşi îngrădită prin măsuri dure de austeritate.
FMI ia în calcul pentru acest an o reducere cu 4,4 la sută a economiei globale şi se aşteaptă la un reviriment în anul 2021, cu o creştere de 5,4 la sută. Dar, potrivit lui Gopinath, această evoluţie pozitivă va avea loc doar cu condiţia ca un al treilea val al pandemiei, cu noi lockdown-uri, să nu intervină, anulând orice creştere” (Sursa: dw.com)