01 ian. 2021 | 22:11
de Irina

Scumpiri de la 1 ianuarie 2021. Vești proaste pentru români, la început de an

Știri generale
Scumpiri de la 1 ianuarie 2021. Vești proaste pentru români, la început de an
Scumpiri de la 1 ianuarie 2021

Vești proaste pentru toți românii care sperau că 2021 va veni cu vești mai bune. Din păcate, poporul trebuie să afle de noile scumpiri de la 1 ianuarie 2021. Acestea vin după un an greu în care pandemia i-a lăsat pe mulți șomeri sau chiar pe drumuri. Află, în continuare, ce scumpiri ne așteaptă pe toți.

Scumpiri de la 1 ianuarie 2021

2021 debutează cu scumpiri pe care niciun român nu și le dorește. Produsele care vor avea un preț mărit sunt țigările, carburanții și energia electrică, informează profit.ro. Piața a fost liberalizată și, de la 1 ianuarie, românii vor plăti mai mult cu 26% la factura energiei electrice.

Țigările s-au scumpit de la 1 ianuarie 2021

Printre veștile proaste de la început de an se află și cea a scumpirii viciului preferat al românilor. Acciza totală la țigări va fi majurată, anul acesta, cu 5,3%, în 2 etape. Prima etapa este de la 533,97 lei/mia de țigarete, cât era la fine de 2020, la 546,21 lei/mia de țigarete de la 1 ianuarie 2021. În etapa a doua, scumpirea este de la 563,97 lei/1.000 de țigarete de la 1 aprilie 2021.

Industria a motivat aceasta majorare anticipată ca îndeplinirea unei directive europene. Aceasta se referă la procentul minim de 60% pe care trebuie să-l aibă accizele în prețul mediu de vânzare cu amănuntul. Majorarea totală, adică cea de la 1 ianuarie și cea de la 1 aprilie 2021, ar fi de 0,71 de bani per pachet.

Carburanții s-au scumpit de la 1 ianuarie 2020

Vești proaste pentru mulți șoferi din România care vor fi nevoiți să circule mai rar cu mașina. Prețul carburanților crește de la începutul anului cu 1,3%, adică 6 bani pe litru. Noul nivel al accizelor aplicabile de la 1 ianuarie, potrivit Codului Fiscal, a fost publicat de Ministerul de Finanțe.

Accizele cresc cu 2,5%, adică de la 1,773 la 1,827 lei pe litrul de benzină și de la 1,625 lei la 1,674 lei pe litrul de motorină, informează profit.ro. 55% din prețul plătit la pompă intră în buzunarul statului (accize + TVA), iar restul rămâne la companii (în jur de 2 lei). În prezent, prețul la pompă e mai mic cu 1 leu decât în decembrie 2019.

Energia electrică s-a scumpit de la 1 ianuarie 2020

Cine nu a semnat până acum sau nu va semna, până la 31 ianuarie 2021, un contract nou cu furnizorii de energie electrică, va plăti mai mult factura pentru această utilitate. Procentul este cuprins între 13% și 26%. De azi, furnizorii își stabilesc singuri prețul de serviciu cu care vor taxa consumatorii care nu au contract pe piața concurențială.

De exemplu, bucureștenii care au energie electrică acum la preț reglementat, dar nu optează pentru un furnizor concurențial, vor achita cu 23,4% în plus la factura din ianuarie. Același lucru se va întâmpla cu clienții Enel Banat sau Dobrogea (vor plăti 25,7% în plus).

Clienții casnici Electrica din Transilvania și zona de Nord a Munteniei care nu au un furnizor concurențial vor plăti facturi mai mari cu 13,9%-16,5%. Cei ai Oltenia CEZ vor avea facturi cu 17,5% mai mari, iar clienții Moldova E.ON vor plăt cu 13,4% mai mult.

Consumatorii casnici cu contracte semnate pe piața concureențială vor avea o ieftinire la factură. Valoarea acesteia este de 37 de bani la 100 KWh, datorită reducerilor efectuate de ANRE la tarifele de sistem și taxa de cogenerare.

Piața liberă a energiei crește prețurile la curent. Cum scapi de aceste scumpiri în 2021 – GHID

Președintele ANRE, salariu colosal

În ciuda liberalizării pieței, consumatorii casnici nu au fost informați corespunzător de următoarele scumpiri. Cu toate că este datoria ANRE să informeze, precum și a furnizorilor direcți, românii – mai ales cei din mediul rural – nu știu ce înseamnă această liberalizare.

Din păcate, actualul președinte Dumitru Chiriță nu s-a ocupat de această îndatorire deși primește un salariu colosal pentru asta. Fostul deputat PSD încasează lunar 56.000 de lei și mai are doi ani de mandat în fruntea ANRE, o instituție ce are o conducere politizată.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Ignat pentru a-ti merge bine
Redactia.ro
„Chiar n-ar fi trebuit să port asta”. Motivul pentru care Kate Middleton regretă ținuta aleasă de Crăciun, în 2019. FOTO
Click.ro
Reacția lui Klaus Iohannis după retragerea PSD de la masa negocierilor. "Nu este momentul unor certuri mărunte"
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Florin Salam și-a făcut „hotel de lux”. Dar ceva e ciudat aici...
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
LOVITURĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! CURTEA de APEL BUCUREȘTI a DECIS
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro