Consiliul General al Municipiului București urmează să voteze, mirecuri, un proiect care prevede creșterea prețului la gigacalorie cu mai mult decât dublu față de cât era până acum. Acest lucru se traduce prin facturi cu mult mai mari la întreținere pentru lunile de iarnă ce vor veni. Vestea vine în contextul unor scumpiri fără precedent la toate produsele și serviciile.
Anunțul scumpirii gigacaloriei dă fiori reci bucureștenilor. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns tăvălugul majorărilor de tarife la toate produsele și serviciile, municipalitatea vine cu o nouă veste proastă pentru cetățeni și anunță majorarea costului gigacaloriei de la 140 de lei, la 330 de lei fără TVA.
Acest lucru va duce inevitabil la o majorarea substanțială a costului la întreținere spune Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR).
„Orice majorare a tarifelor gigacaloriei ar fi dus la o explozie a listelor de întreținere din iarna viitoare. Darămite o dublare! Matematica e una simplă și aceeași pentru toată lumea. Orice înmulțești cu doi va fi de două ori mai mare!
Ca atare, dacă la apartamentele cu patru camere din vechile blocuri ale Capitalei întreținerile pe luna ianuarie și februarie au fost calculate la 450 sau 500 de lei, în funcție și de numărul de persoane luat în considerare în fiecare caz în parte, atunci ele vor ajunge lejer iarna viitoare la 1.000 de lei. Și atenție, acesta e un calcul făcut azi, într-o lună de primăvară!”, a declarat Radu Opaina pentru Impact.
Președintele FAPR spune că bucureștenii vor plăti cel mai mult la întreținere în lunile ianuarie și februarie, perioadă în care facturile sunt de regulă cele mai mari.
„Nu cred că oamenii aceia s-au gândit la pensiile unor oameni amărâți sau la salariile mici sau medii ale majorității angajaților. Pur și simplu au făcut probabil niște calcule să le dea lor bine la socoteală. Dar va urma un dezastru. După mine, se joacă cu focul!”, a mai spus Radu Opaina.
În opinia sa, în momentul de față activitatea RADET-ului nu mai este justificată și crede că eforturile autorităților de a redresa societatea sunt în zadar.
„E împotriva naturii ce fac ei acum cu RADET-ul. Vezi găuri peste tot în asfaltul Bucureștiului, dar rezultate nu prea. După mine, misiunea RADET-ului, așa cum a fost ea gândită cândva, nu mai există. Tot sistemul funcționează dintr-o simplă inerție. Și nu de ieri, de azi! De ani buni! Va continua să funcționeze până va crăpa cu totul. Și țevi, și oameni! Nici nu știu să vă spun care sunt mai epuizați, fizic și psihic deopotrivă, oamenii sau țevile”, mai crede același Radu Opaina.
Potrivit datelor oficiale, peste 1,2 milioane de bucureșteni, adică jumătate din populația orașului, folosesc serviciile RADET. Radu Opaina este de părere că în condițiile scumpirii gigacaloriei, probabil multă lume va alege varianta motării unei centrale de apartament.
„Cine va avea bani de centrală, își va pune centrală cât mai curând. Cine nu, nu! Și va tremura în casă!”, a mai spus președintele FAPR.