Cât a ajuns să coste o sticlă de ulei în supermarketurile din România. Preţul este colosal

Cât a ajuns să coste o sticlă de ulei în supermarketurile din România. Preţul este colosal
Cat a ajuns sa coste o sticla de ulei in supermarketurile din Romania. Pretul este colosal

Românii se confruntă cu un val de scumpiri fără precedent. De la alimente, servicii și până la carburați, toate au cunoscut o majorare accelerată a prețului în ultimele luni. Unul dintre cele mai consumate produse alimentare de către români, uleiul de floarea soarelui, este poate cel mai șocant exemplu. Prețul acestuia a atins o cifră inimaginabilă. Iată cât a ajuns să coste o sticlă de ulei în supermarketurile din România.

Prețul colosal pentru o sticlă de ulei în supermarketurile din România

În timp ce autoritățile promit soluții pentru scumpirile galopante, oamenii sărăcesc pe zi ce trece. Niciun cetățean nu poate scăpa de acest malaxor al scumpirilor, indiferent în ce domeniu lucrează sau din ce pătură socială face parte.

Astfel, energia electrică, gazele naturale, alimentele, carburanții au cunoscut cele mai mari majorări ale tarifelor, iar asta s-a răsfrânt asupra tuturor sectoarelor de activitate.

Alimentele de bază au devenit acum un lux, iar oamenii fac eforturi uriașe să se poată întreține de pe o zi pe alta. Printre cele mai șocante scumpiri a avut loc la uleiul de floarea soarelui. În unele magazine din capitală un litru de ulei a ajuns să coste și 18 lei.

Comercianții motivează majorarea incredibilă a tarifului prin faptul că și ei l-au cumpărat cu un preț mai mare de la furnizor. Iar acesta continuă să crească.

Carnea de porc s-a scumpit și ea. În ultima lună, preţul pentru mușchiul de porc a crescut cu aproximativ doi lei, astfel că un kilogram a ajuns să coste acum 30 de lei. Măcelarii spun că acest lucru se întâmplă din cauza scumpirilor la gaze, curent, cereale.

Veștile proaste continuă să vină. BNR anunță o creștere și mai mare a inflației

Brânza este și ea un alt produs alimentar de lux. Telemeaua de oaie a ajuns să coste 40 de lei kilogramul, iar mulți români nu se mai înncumetă să cumpere decât o bucată mică, de poftă, pe care nu plătesc mai mult de 10 lei.

Franzela simplă costă acum 2 lei, dar prețul său va crește în perioada următoare. Pâinea de 300 de grame s-a scumpit cu peste 10% în ultimele săptămâni.

Însă acestea nu sunt singurele vești proaste pentru români. În timp ce tot mai mulți oameni taie de pe listă produse neesențiale, BNR vine cu o prognoză sumbră pentru perioada următoare.

În luna februarie, inflația a ajuns la 8,5%, iar Banca Centrală estimează ca la sfâșitul trimestrului al doilea din acest an va atinge 11,2%. Asta se traduce printr-o creștere continuă a prețurilor. Toate acestea se petrec în timp ce veniturile românilor rămân la fel sau chiar scad, iar asta se traduce printr-o putere de cumpărare din ce în ce mai mică.