Sunt vești proaste după ce s-a aflat că vor fi operate scumpiri la biletele de tren în România. Ordinul ministrului Transporturilor și Infrastructurii prin care se scumpesc biletele de tren începând cu data de 1 iulie 2022 a apărut deja în Monitorul Oficial al României. Cât vor plăti românii în plus pentru o cursă cu trenul, vedeți în rândurile de mai jos.
Biletele de tren se vor scumpi în România cu 20% începând cu data de 1 iulie 2022. De asemenea, pentru secția Oravița-Anina se instituie un tarif special. Ultima majorare de tarife în transportul feroviar de călători a avut loc în anul 2013.
Ordinul pentru aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători a apărut în Monitorul Oficial nr 519 din 26 mai 2022, potrivit clubferoviar.ro.
Proiectul scumpirii biletelor de tren fusese pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor la data de 14 aprilie 2022 și nu a suferit nicio modificare.
În motivarea deciziei de a crește prețul biletelor de tren, inițiatorul aduce ca argumente majorarea prețurilor la materiile prime, materiale, piese de schimb, energie electrică, motorină și uleiuri, precum și devalorizarea leului în raport cu euro.
Pe de altă parte, salariile salariaților CFR SA vor avea salarii mai mari. Compania CFR SA a anunţat, vineri, semnarea unui act adiţional la contractul colectiv de muncă semnat zilele trecute. Astfel, 25.115 de angajați de la CFR SA urmează să aibă salariile majorate cu 10% de la 1 iunie 2022. Potrivit unui comunicat al companiei, actul adiţional la contractul colectiv de muncă a fost înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
În baza acestui nou contract colectiv de muncă semnat zilele trecute, toți salariații companiei vor beneficia, de la 1 iunie 2022, de o majorare cu 10% a salariilor de bază, în timp ce valoarea unui tichet de masă va crește de la 15 la 20 de lei.
În plus, actul adițional prevede și acordarea unei clase de salarizare pentru următoarele funcții: meseriaș întreținere cale sau lucrări de artă, revizor de ace, montator SCB 1, montator SCB 2, mecanic drezină pantograf și IDM D, a mai anunțat CFR SA.
„Contractul Colectiv de Muncă promovează relaţii de muncă echitabile, un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei, iar prin noile prevederi CCM, reprezentanţii administraţiei şi cei ai organizaţiilor sindicale reprezentative au pus accent pe stabilitate socială”, se precizează în comunicatul CFR SA.